Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România: patru milioane de români plecaţi, un milion de locuri de muncă neocupate în ţară

c6d573cba8d96ebbf2ba98e573803dad-768x512.jpg

Lucrator vietnamez, pe un şantier în sudul Bucureştiului, 26 septembre 2019.
Lucrator vietnamez, pe un şantier în sudul Bucureştiului, 26 septembre 2019.
Image source: 
AFP / Adrian Catu

În 2018, ţările Europei de răsărit au delivrat peste patru sute de mii de noi cărţi de rezident unor lucrători veniţi dinafara Uniunii Europene. Este o cifră furnizată de Eurostat, biroul european de statistică. Ne aflăm în faţa unui paradox, arată cotidianulul Le Figaro, întrucît din Europa de răsărit emigrează milioane de braţe de muncă pentru a lucra în Europa occidentală precum şi în alte ţări ale lumii.

Autoarea articolului din Le Figaro, Armelle Bohineust, îl citează pe Nicolae Goia, ambasadorul României în Pakistan, care spune că România “ar putea primi fără probleme un milion de lucrători suplimentari, şoferi, medici, ingineri, zidari”.

“Există şantiere, în România şi în Ungaria, unde orezul, servit de preferinţă cu beţigaşe, este felul de mîncare preferat al muncitorilor. Si nu e de mirare, pentru că lucrătorii respectivi provin din Vietnam, din India sau din Sri-Lanka”, mai citim în Le Figaro. Din articolul respectiv mai aflăm că previziunile în ce priveşte creşterea economică, pentru 2020, în ţările Europei centrale şi în ţarile baltice, este de numai 3,2 la sută, şi nu de 4,8 la sută cum se prevedea iniţial.

Nu e greu de dedus că în această partea a Europei se întîmplă ceva bizar. Pe de o parte oamenii pleacă şi pe de altă parte e nevoie de braţe de muncă. Iar cazul românesc pare cel mai absurd. Citez din acelaşi articol: “Părăsită de patru milioane de locuitori, ei înşişi emigranţi în ţările occidentale unde salariile sunt mai mari, România a eliberat 11 000 de autorizaţii de muncă doar în primul semestru al anului 2019.” Le Figaro ne mai informează despre ceea ce se întîmplă în Polonia, unde anul trecut li s-a permis să lucreze legal unui mare număr de ucraineni, cam 340 000.

Revenind însă la România, probabil că românii din diasporă s-ar întoarce dacă ar exista o lege, sau o politică incitativă de revenire în ţară. Astfel de legi au fost adoptate în mai multe ţări din Europa de vest, în anumite momente ale istoriei lor recente. Ele ar trebui studiate pentru a deveni, poate, sursă de inspiraţie pentru un plan de readucere în ţară a diasporei.

 
 
Tags: