Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: NATO este în moarte cerebrală

presedintele_frantei_emmanuel_macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron.
Image source: 
France24

Preşedintele francez Emmanuel Macron se îngrijorează de « ragilitatea extraordinară a Europei, care, va dispărea dacă nu se vede ea însăşi ca o putere în lume». Liderul de la Elysée a acordat un interviu publicaţiei The Economist. În opinia sa, Europa se află pe marginea prăpastiei, geopolitic vorbind în timp ce NATO este în moarte cerebrală.

«Nu cred că dramatizez lucrurile, încerc să fiu lucid», subliniază preşedintele Emmanuel Macron şi punctează trei riscuri pentru Europa: că a uitat că este o comunitate, apoi vorbeşte de o îndepărtare a politicii americane de proiectul european şi de creşterea influenţei Chinei, care determină o «marginalizare, foarte clară, a Europei».

"În 70 de ani am reuşit un mic miracol geopolitic, istoric şi de civilizaţie: o ecuaţie politică fără hegemonie care permite pacea. Iar astăzi, o serie de fenomene ce au loc în lume ne împing la marginea prăpastiei », explică Emmanuel Macron care, vede cum Uniunea Europeană se extenuează pe fondul Brexit.

Preşedintele francez estimează că Europa a uitat că este o comunitate, plasându-se, progresiv, ca o piaţă cu o doctrină de expansiune. “O greşeală profundă”, în opinia liderului de la Elysée, “deoarece Europa şi-a redus sarcina politică”.

Al doilea pericol: Statele Unite rămân un aliat european dar privesc spre China şi spre continentul american. “Pentru prima dată avem un preşedinte american, în persoana lui Donald Trump, care nu împărtăşeşte ideea proiectului european iar prin política pe care o duce se îndepărtează de Europa”, estimează Emmanuel Macron.

Apoi, prin creşterea în putere a Chinei, asistăm la o reechilibrare a lumii ce poate duce la crearea a doi poli – Statele Unite / China în timp ce Europa este marginalizată.  Iar la acest risc de G2 se adaugă reîntoarcerea puterilor autoritare, în jurul Europei, care fragilizează Europa în mod profund, adaugă Emmanuel Macron şi dă exemplul Turciei şi al Rusiei.

Preşedintele francez estimează că Rusia nu are altă alternativă decât un parteneriat cu Europa plecând de la ideea că Vladimir Putin nu are intenţia să devină vasalul Chinei.

"Rusia de astăzi are un Produs Intern Brut comparabil cu cel al Spaniei şi se înarmează aşa cum nu o face nicio ţară europeană dar Rusia nu va putea să formeze o putere singură", susţine Emmanuel Macron în interviul acordat pentru The Economist.

Si adaugă: Rusia a devenit un arbitru în criza siriană din momentul intervenţiei militare alături de preşedintele Bachar al-Assad, în 2015 iar acum Rusia îşi consolidează jocul în Siria datorită erorilor puterilor occidentale.

Si tot Emmanuel Macron spune în acelaşi interviu că NATO se află în moarte cerebrală.

Emmanuel Macron consideră că Europa nu se mai poate baza pe America pentru a proteja aliaţii din NATO. Iar “dacă europenii nu se trezesc, nu devin conştienţi de această situaţie riscul este, ca geopolitic, să dispară ori să nu mai poată să îşi controleze destinul”, conchide liderul de la Palatul Elysée.

Întrebat dacă încă mai crede în articolul 5 privitor la apărarea colectivă, aflat de altfel în tratatul prin care s-a fondat NATO şi care spune că un atac declanşat împotriva unui stat este considerat ca un atac împotriva tuturor statelor membre, Emmanuel Macron a răspuns că nu ştie dacă acest articol este în continuare valabil.

Iar asta, în condiţiile în care Statele Unite ne întorc spatele aşa cum a reuşit să demonstreze preşedintele Donald Trump când a decis să îşi retragă trupele din nordul Siriei fără să fi consultat aliaţii în prealabil.

O mişcare ce a luat pe nepregătite puterile europene – Franţa, Marea Britanie şi Germania şi a deschis calea Turciei, alt membru NATO, să lanseze o operaţiune militară ce a vizat forţele kurde siriene aflate pe graniţă.

În acel moment, Emmanuel Macron a arătat cu degetul spre inabilitatea alianţei transatlantice de a reacţiona la ofensiva turcă şi a cerut ca Europa să nu se mai comporte ca un micuţ aliat al Statelor Unite atunci când vine vorba de Orientul Mijlociu. Europa se teme că retrgerea americană din nordul Siriei poate cauza o breşă de securitate ce va fi exploatată de jihadişti.

Franţa a militat în ultimii ani pentru o întărire a cooperării europene în domeniul apărării.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump a fost extrem de critic la adresa mai multor state europene, Germania în special, în ceea ce priveşte bugetul militar.

Donald Trump a amenințat să pună capăt însăși garanției americane de securitate pentru Europa, bazându-se pe țelul asumat de toți membri NATO.

Mulţi diplomaţi europeni au recunoscut că s-au bazat prea mult pe forţa militară americană pentru a se apăra în timp ce puţini strategi politici ar fi de acord să cheltuiască mai mulţi bani pentru securitatea proprie, aşa cum o cere Donald Trump.