Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lula da Silva eliberat din închisoare şi din nou combativ

lula.jpg

Lula da Silva eliberat din închisoarea de la Curtiba, 8 noiembrie 2019
Lula da Silva eliberat din închisoarea de la Curtiba, 8 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rodolfo Buhrer

„Ies din închisoare cu convingeri şi mai de stînga decît atunci cînd am intrat”. Este o declaraţie făcută de fostul preşedinte brazilian Lula da Silva, condamnat pentru corupţie cu mai bine de un an şi jumătate în urmă, dar eliberat vineri 8 noiembrie în urma unor modificări procedurale.

Figură emblematică a stîngii sud-americane, Lula da Silva a petrecut în total 580 de zile în închisoare. Iniţial el a fost condamnat la opt ani şi zece luni de detenţie pentru o complicată afacere de corupţie, cu mari ramificaţii, avînd în centrul ei compania petrolieră naţională Petrobas.

Lula da Silva, în vîrstă de 74 de ani, a şi început să ţină mitinguri în diferite localităţi ale Braziliei pentru a mobiliza opoziţia împotriva preşedintelui de dreapta Jair Bolsonaro. Eliberarea sa vine în urma unei decizii procedurale luată de Curtea supremă. În jur de cinci mii de deţinuţi beneficiază de această măsură, printre care şi alţi 15 condamnaţi în cadrul tentacularei afaceri evocată mai sus. Lula da Silva s-a declarat tot timpul nevinovat şi victimă a unei maşinaţiuni politice. Si este adevărat că în urma acestei condamnări el nu a putut participa la alegerile prezidenţiale de anul trecut, unde sondajele îl dădeau cîştigător.

Curtea supremă a revizuit de fapt o jurisprudenţă instaurată tot de ea în 2016, în virtutea căreia o persoană putea fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor posibilităţilor de recurs dacă condamnarea era confirmată în apel. Din acest motiv deci menţinerea lui Lula în închisoarea devenise neconstituţională, ceea ce nu înseamnă că problemele sale cu justiţia au luat sfîrşit.

Dreapta braziliană deplînge decizia Curţii supreme şi consideră că ea va frîna lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte există indicii în virtutea cărora judecătorii care l-au trimis în închisoare pe Lula da Silva urmăriseră efectiv să-l împiedice să ia parte la alegerile prezidenţiale. Lula da Silva rămîne foarte popular în Brazilia unde a fost preşedinte între 2002 şi 2010. Măsurile sale sociale au permis în acei ani ieşirea din sărăcie a cel puţin 20 de milioane de brazilieni.