Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noiembrie: sezonul premiilor literare în Franţa

luc.jpg

Luc Lang, Premiul Médicis pe 2019
Luc Lang, Premiul Médicis pe 2019
Image source: 
France 24

În Franţa, luna noiembrie este perioada decernării celor mai importante premii literare. După premiul Goncourt, decernat pe 4 noiembrie, seria a continuat cu Femina şi Médicis. Si nu s-a terminat încă.

Romanicerul Luc Lang, în vîrstă de 63 de ani, este laureatul premiului Médicis pe anul acesta, pentru un roman intitulat “Tentaţia”, apărut la editura Stock. Un roman “sumbru”, de mare “forţă” narativă, despre o lume care se prăbuşeşte, spun criticii. La secţiunea romane străine, premiul Médicis îi revine unei autoare islandeze, Audur Ava Olafsdottir, pentru o carte intitulată “Miss Islanda”. Specialistul în literatură al Agenţiei France Presse spune că acest roman este în acelaşi timp “feminist şi insolent”. Personal constat că a juriul a optat pentru autoarea islandeză deşi ar fi avut ocazia să pună în lumină mediatică un roman cu totul deosebit, scris de Mircea Cărtărescu, “Solenoid”, tradus în franceză de Laure Hinckel, care a avut cronici excelente în Franţa.  

Premiul Femina i-a revenit lui Sylvain Prudhomme pentru un roman intitulat “Par les routes”, o carte cu “accente melancolice, despre arta abandonării”, avînd în centrul ei un personaj care face autostopul… Sylvain Proudhomme are 40 de ani şi acesta este al optulea său roman.

Premiile literare franceze sunt uneori paradoxale. Premiul Goncourt înseamnă un cec de zece euro, dar cartea se vinde apoi în 300 000 de exemplare.

Premiul “Décembre”, care a fost decernat pe 7 noiembrie, este dotat cu 15 000 de euro, dar vînzările nu rivalizează totuşi cu ceea ce aduce premiul Goncourt. Claudine Hunzinger, în vîrstă de 79 de ani, este autoarea care a primit premiul “Décembre”, pentru o carte intitulată “Les grands cerfs” (Cerbii cei mari), pledoarie pentru o lume mai atentă la mediul înconjurător şi mai ales la viaţa animalelor sălbatice.

În săptămîna care începe pe 11 noiembrie mai sunt aşteptate patru premii literare importante: Wepler, Flore, Interallié şi premiul Goncourt acordat de liceeni. Rare sunt ţările în care sunt acordate într-un timp atît de scurt atîtea primii literare. Franţa rămîne o Republică a literelor care înţelege să-şi recompenseze cît mai generos scriitorii. Deşi gurile rele spun că există prea multe premii literare în Franţa, dintr-un fel de obsesie a egalitarismului, adică să fie cîte un premiu pentru fiecare. Si este adevărat că dincolo de cele 20 de premii importante mai sunt vreo 2000, pe care presa nu le prea evocă, şi probabil că are dreptate.