Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Banu despre căderea comunismului în urmă cu 30 de ani: “istoria a invadat teatrul”

george_banu_fnt_2014_mihaela_marin.jpg

George Banu, conferinţă în 2014 la Teatrul Naţional din Bucureşti
George Banu, conferinţă în 2014 la Teatrul Naţional din Bucureşti
Image source: 
Mariana Marin

În urmă cu 30 de ani căderea Zidului de la Berlin marca începutul unei noi epoci în Europa şi în multe ţări dinafara Europei. Prăbuşirea comunismului în ţările est-europene, apoi, în 1991 în Uniunea sovietică, a însemnat sfîrşitul războiului rece dar şi începutul unei globalizări care s-a dorit prea triumfală, luînd forma unui ultra-liberalism neîncadrat de legi şi de reguli.

Revenim la evenimentele de acum trei decenii prin mărturiile unor personalităţi care s-au aflat fie în România, fie în Franţa. Astăzi îl ascultăm pe George Banu, critic de teatru, eseist, profesor la Sorbona.

“Istoria a invadat teatrul” spune George Banu amintindu-şi de momentul cînd se revoltau românii, în decembrie 1989, evenimente pe care le-a trăit la Paris.

“Căderea lui Ceauşescu a fost un eveniment pe care nu-l aşteptam, nu credeam că se va produce. Iar pe fondul acelor clipe intense mi-am pierdut somnul. Nu mai puteam dormi în pace. Apoi am avut un sentiment extrem de straniu, mi-a revenit limba maternă. În urma acestui şoc afectiv, limba franceză, limba de împrumut, parcă s-a spart… Am avut deasemenea sentimentul unei responsabilităţi personale, am simţit că trebuie să fac ceva pentru România…” mai spune George Banu în interviul pe care vă invităm să-l ascultaţi în continuare, realizat de Matei Vişniec