Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Bavarez: "o imensă oboseală a cuprins popoarele democratice"

2019-11-10t225752z_1537399283_rc2m8d916ghj_rtrmadp_3_spain-election-abascal_0.jpg

Liderul partidului de extrema dreaptă Vox, Santiago Abascal, salutînd-şi suporterii pe data de 10 noiembrie 2019 la Madrid.
Liderul partidului de extrema dreaptă Vox, Santiago Abascal, salutînd-şi suporterii pe data de 10 noiembrie 2019 la Madrid.
Image source: 
REUTERS/Susana Vera

Rezultatele recentelor alegeri legislative din Spania, marcate de un scor fără precedent al extremei drepte de la moartea lui Franco încoace, ilustrează o tendinţă mai largă în Europa: partidele tradiţionale îşi pierd credibilitatea iar naţionalismul revine în prim-planul scenei politice. La 30 de ani după căderea comunismului, acest tablou politic suscită temeri în ce priveşte vitalitatea democraţiei.

Înaintea acestor alegeri executivul socialist spaniol a făcut un gest pe care îl dorea simbolic: a mutat rămăşiţele pămînteşti ale lui Franco dintr-un mausoleu devenit de multă vreme o atracţie turistică într-un cimitir mai discret. Scorul surprinzător de mare al extremei drepte îl aduce însă oarecum înapoi pe Franco, înapoi în atenţia opiniei publice, şi în memoria spaniolilor, de unde socialiştii ar fi vrut de fapt să-l şteargă.

Ultranaţionalismul părea exclus din codul genetic al vieţii politice spaniole, date fiind rănile încă necicatrizate ale războiului civil şi ale lungii dictaturi franchiste. Iată însă că Spania, ca şi Italia, ca şi Germania, ca şi Franţa, ca şi Olanda, ca şi Austria, se confruntă cu reapariţia unor angoase extremiste. În urmă cu 30 de ani Europa sărbătorea în mod triumfal o mare victorie a modelului democratic, a deschiderii şi a fraternităţii.

Într-un articol publicat în Le Figaro, eseistul Nicolas Bavarez consideră însă că democraţiile au pierdut ceea ce el numeşte "post-războiul rece". Lumea se deglobalizează şi se dezoccidentalizează, mai arată Nicolas Bavarez. Citez din articolul său: "Societatea deschisă a fost îngropată de revenirea în forţă a naţionalismelor, avînd ca simbol construirea în lume a 65 de ziduri la frontierele dintre naţiuni. Democraţia este peste tot în defensivă, prinsă sub focul încrucişat al ameninţărilor exterioare şi interioare." Avertismentul eseistului francez trebuie luat în serios. Interminabila criză politică din Spania, la care se adaugă un interminabil Brexit şi interminabile turbulenţe politice în Italia, slăbesc flancul occidental al spaţiului democratic european.

Doctrina democraţiei iliberale, care îşi are originea în Est, a fisurat deja ceea ce acum 30 de ani părea o casă comună în construcţie pe aceleaşi fundamente ideologice. Nicolas Bavarez vorbeşte despre "imensa oboseală care a cuprins popoarele democratice", de faptul că oamenii dau o mai mare importanţă securităţii decît libertăţii, şi optează pentru identitate în detrimentul conştiinţei civice. Iată-ne deci într-un nou ciclu istoric în care democraţia trebuie reinventată. Fără acest efort major de imaginaţie şi de implicare Europa riscă să se înscrie într-un regres periculos şi pentru ea şi pentru restul lumii.