Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Interviu cu Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, despre cum a votat diaspora

luca.jpg

Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa
Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa
Image source: 
MAE

Potrivit Agenţiei France Presse, în jur de 650 000 de români din diasporă au votat la primul tur al prezidenţialelor din România. Faţă de acum patru ani, cînd s-a deplasat la vot 52 la sută din electoratul român pe ansamblul său, acest prin tur de scrutin a înregistrat o prezenţă de numai 48 la sută. În ţări precum Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie, Italia, Belgia diaspora românească s-a deplasat însă la urne, după cum reiese din cifra de mai sus, în număr mare. Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a constatat că la primul tur de scrutin, în condiţii de votare care au cunoscut o ameliorare fără precedent, diaspora românească a votat în număr record.  

Luca Niculescu: Într-adevăr, așa cum spuneți, este un dispozitiv fără precedent. Au fost organizate 50 de secții de votare în Franța și în Monaco, 49 în Franța, una în Monaco. Sunt mai multe orașe, mai multe regiuni unde se organizau pentru prima oară birouri de vot. De exemplu în Corsica, pentru prima dată anul acesta, consulatul de la Marsilia a organizat două birouri de vot. Au fost mai multe secții, au fost mai multe zile de vot. Procesul de votare a început vineri la prânz, apoi a continuat sâmbătă și duminică între 7:00 și 21:00. A fost și o procedură simplificată față de alegerile precedente. Toți acești factori au făcut ca numărul votanților să fie și el un record. Este cel mai mare număr de români care au votat vreodată în Franța la o alegere. Cifra exactă este de 30.736, aproape 31.000 de oameni care au venit să voteze la acest prim tur al alegerilor prezidențiale.

Reporter: Acest dispozitiv rămâne valabil și pentru turul al doilea, domnule ambasador Luca Niculescu?

Luca Niculescu:Cu siguranță rămân cele 50 de secții de vot. Într-unul sau două cazuri se va schimba adresa biroului de vot. O vom anunța foarte repede atât pe site-ul nostru, cât și pe paginile de pe rețelele sociale și în discuțiile cu comunitățile din zonele respective. Fiind vorba despre închirierea sau de găsirea a 50 de spații în care să organizăm alegerile, nu întotdeauna primăriile sauautoritățile locale aveau aceeași sală disponibilă și într-un weekend și în celălalt, cum este vorba despre trei zile de vot, care, de fapt, înseamnă mai mult timp de ocupare a sălii, pentru că trebuie să fii în sală mai devreme și, evident că pleci după ce se numără toate voturile. De multe ori sălile sunt ocupate cu alegerile din România timp de cinci zile. Acestea sunt motivele pentru care într-unul sau în două orașe vom muta secția de vot, dar numărul rămâne același și orașele în care deschidem secții de vot sunt aceleași. Ele sunt cunoscute. Am văzut că românii le cunosc. Sunt cinci aici la ambasadă, încă 15 în zona pariziană și apoi 30 în restul Franței și la Monaco.

Rep: Personal am constatat, din ceea ce se spune pe Facebook, din ceea ce își spun românii, din ceea ce scrie presa în Franța, dar și în România, că românii din diaspora s-au simțit, de data aceasta, mai respectați, mai luați în seamă datorită acestei radicale modificări de strategie în ceea ce privește organizarea votului. Ce interpretare dați dumneavoastră faptului că au venit mai mulți români decât oricând la acest exercițiu democratic, care este votul?

Luca Niculescu: Aici o să vorbesc maimult în nume personal. Într-adevăr, am văzut că e un număr foarte mare. După cum spuneam, în Franța au venit la vot aproape 31.000 de oameni, ceea ce înseamnă cu aproape o treime mai mult decât la ultimele alegeri europarlamentare. Numărul acesta mare se explică și prin faptul că există și va exista acest mare efort din partea autorităților de a deschide numeroase birouri de vot. Dar explicația cred că ține de faptul că românii de aici își păstrează interesul pentru activitatea politică din România. Au impresia că votul lor este important. Asta s-a văzut și la scrutinele precedente și se vede și acum. Este un lucru foarte vizibil. Faptul că oferim mai multe posibilități de vot, prin corespondență și prin vot la secțiile de vot și de a deschide mai multe secții de vot este o strategie care își arată fructele.

Rep: Domnule ambasador Luca Niculescu, ați fost văzut primindu-i pe alegători, primindu-i pe români la poarta ambasadei. Ați stat multe ore acolo. Ați stat de vorbă cu foarte mulți alegători. Ce spuneau oamenii? Care este pulsul entuziasmului lor democratic?

Luca Niculescu: Reacțiile le cunoașteți. Erau în general pozitive. Atunci când sunt primiți în condiții bune, când procedura de vot este simplificată, când votează în două minute, când nu este coadă, evident că nu pot să fie decât mulțumiți, ceea ce am văzut și eu ieri, alatăieri și vineri când am fost aici, la ambasadă și m-am mai plimbat și pe lângă alte secții de vot să văd care este atmosfera. Apoi, oamenii când văd responsabilii ambasadei mai discută și despre alte lucruri, despre chestiuni care au legătură cu probleme din comunitate, cu solicitări, cu dorințe de-ale lor. Este o ocazie de a discuta cu românii care sunt aici și de îți face o imagine despre preocupările și așteptările lor. Țin să le mulțumesc colegilor din comunitate, românilor din comunitatea de aici care ne-au ajutat cu sfaturi, cu identificarea unor sedii în care să putem organiza secții, colegilor din centrala MAE și celor de la ambasadă și de la consulate, autorităților franceze centrale și locale care ne-au sprijinit. Au fost câteva ocazii în care primarii din orașele în care se aflau secții de vot au venit să vadă că totul este bine. Niciodată nu au fost atâția români în Franța care să își fi exprimat dreptul de vot la alegerilor din România.