Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monument ridicat în Franţa în memoria militarilor morţi în operaţiuni exterioare

opex.jpg

Monumentul în memoria militarilor francezi morti pe teatre de operatiuni exterioare a fost inaugurat de presedintele Emmanuel Macron pe 11 noiembrie 2019
Monumentul în memoria militarilor francezi morti pe teatre de operatiuni exterioare a fost inaugurat de presedintele Emmanuel Macron pe 11 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
Ministerul francez al Apàràrii

La Paris, preşedintele Emmanuel Macron a inaugurat primul monument naţional dedicat soldaţilor francezi morţi în operaţiuni exterioare. Pe memorial sunt înscrise numele a 549 de militari morţi în astfel de operaţiuni recenzaţi după 1963, adică după terminarea războiului din Algeria.

Cei 549 de soldaţi ale căror nume figurează pe monument şi-au pierdut viaţa pe 17 teatre de operaţiuni din diverse ţări din lume: Ciad, fosta Iugoslavie, Afganistan, şamd. Ultimul înscris este brigadierul Ronan Poiteau, ucis în Mali pe 2 noiembrie.

La inaugurarea monumentului, preşedintele Emmanuel Macron a subliniat „sacrificiul suprem” şi a vrut să-i omagieze pe toţi „soldaţii, marinarii şi aviatorii care şi-au dat viaţa pentru Franţa. Vouă care aţi participat la scrierea istoriei, v-am ridicat acest monument pe care sunt înscrise numele voastre. Aţi acceptat să vă daţi viaţa pentru ca alţii să trăiască” a spus şeful statului.

Particularitatea acestui nou monument este că pe el vor fi înscrise mai departe alte nume, cele ale militarilor care vor muri şi de acum încolo în operaţiuni exterioare. In general, monumentele – de exemplu, cele în memoria militarilor căzuţi la primul şi la al doilea război mondial – nu poartă pe ele decât numele unei singure generaţii de combatanţi. Aici, acum, pentru acest nou memorial, pagina rămâne deschisă. Ronan Poiteau nu va fi ultimul nume.

6 militari voluntari au servit drept model pentru realizarea monumentului

Acest loc al memoriei vine să umple un vid, era aşteptat de mult de comunitatea militară. Generalul André Soubirou, fost combatant şi apoi şef al unor militari plecaţi în operaţiuni exterioare, a venit la inaugurarea monumentului pe care sunt înscrise şi numele unor soldaţi pe care-i comanda chiar el. „De aceea când m-am pensionat m-am bătut pentru ca aceşti combatanţi ai operaţiunilor exterioare să nu devină nişte combatanţi uitaţi” spune generalul Soubirou.

Dacă militarii aşteptau de ani de zile realizarea acestui monument, familiile soldaţilor dispăruţi apreciază şi ele ridicarea memorialului. „Sunt mândră că numele tatălui meu este gravat aici” spunea o doamnă. Pentru o altă femeie venită la inaugurare, „acest monument este un semn de recunoştinţă, un semn puternic din partea Naţiunii”.

Monumentul în memoria „opex” cum li se spune pe scurt în Franţa operaţiunilor exterioare, a fost instalat într-un parc din arondismentul 15 al Parisului. E vorba de o sculptură din bronz care reprezintă 6 militari – 5 bărbaţi şi o femeie - purtând un sicriu invizibil, simbol al vidului sau al absenţei. Cei 6 provin, doi câte doi, din cele trei ramuri ale armatei franceze: terestre, marine şi aeriene. Militarii sunt sculptaţi la mărimea lor reală, adică la scara unu la unu, şi sunt foarte realişti întrucât au fost creaţi de sculptorul Stéphane Vigny după modele reale. 6 soldaţi voluntari au servit drept model. Pe zidul care însoţeşte aceste 6 siluete purtătoare ale coşciugului invizibil sunt gravate cele 549 de nume. Intregul formează al 10-lea „loc de seamă al memoriei naţionale” cum se numesc în Franţa astfel de monumente.

 
Monument ridicat în Franţa în memoria militarilor morţi în operaţiuni exterioare