Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron la Forumul Păcii de la Paris : «Trăim o criză fără precedent a sistemului nostru internaţional»

20191112_084414.jpg

A doua editie a Forumului Pàcii de la Paris are loc la Grande Halle de la Villette
A doua editie a Forumului Pàcii de la Paris are loc la Grande Halle de la Villette
Image source: 
Vasile Damian

La Paris se derulează azi şi mâine a doua ediţie a Forumului pentru pace. Sunt aşteptaţi să vină circa 6.000 de participanţi printre care 30 de şefi de stat de pe toate continentele. In ajunul întâlnirii, Antonio Guterres, secretarul general ONU, a rostit discursul inaugural. Azi, la Grande Halle de la Ville a venit rândul preşedintelui Emmanuel Macron, iniţiatorul acestui Forum, să dea startul dezbaterilor.

Principalul obiectiv al Forumului pentru pace de la Paris este apărarea, promovarea multilateralismului, pus la grea încercare în tot mai multe colţuri ale lumii. Sunt sau vor fi dezbătute de cei prezenţi – responsabili politici, reprezentanţi de organizaţii internaţionale, ONG-uri sau membri ai societăţii civile - şi marile chestiuni referitoare la guvernanţa mondială.

Au luat cuvântul în deschiderea Forumului Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei europene, Qishan Wang, vice-preşedintele Chinei, Félix Tshisekedi, preşedintele Republicii democratice Congo şi gazda şi iniţiatorul reuniunii, Emmanuel Macron. «Trăim o criză fără precedent a sistemului nostru politic şi economic» a spus preşedintele Franţei de la tribuna Forumului. Un preşedinte al cărui discurs era foarte aşteptat după ce zilele trecute declarase că «NATO e în stare de moarte cerebrală». Fără să-şi renege declaraţia, Macron a recunoscut că poate i-a şocat pe unii cu aceste cuvinte.

Marea halà de la Villette, gazda celui de-al doilea Forum al Pàcii de la Paris - Foto: Vasile Damian

Liderul de Paris a revenit apoi asupra Europei care este «laboratorul multilateralismului. Europa este locul din lume unde se cunoaşte cel mai bine preţul ne-cooperării”. In cele din urmă, Emmanuel Macron a prezentat Europa ca fiind “terţul de încredere între SUA şi China”, aluzie bineînţeles la războiul comercial pe care-l duc cele două supraputeri. Dealtfel, preşedintele Franţei a repetat că nu vrea ca lumea să divizeze în jurul acestor două supraputeri. “Repartizarea între câteva puteri hegemonice produce frustrări” spunea Macron.

Prima ediţie, cea de anul trecut organizată la iniţiativa liderului francez cu prilejul centenarului terminării primului război mondial, i-a dat ocazia atunci lui Antonio Guterres să ia cuvântul de la tribuna Forumului care se derulează la Grande Halle de la Villette. La ediţia din acest an, secretarul general ONU a schiţat portretul sumbru al unei lumi confruntate cu 5 mari sfidări: fractura economică, geostrategică şi riscul unei lumi divizate în două, între SUA şi China cum spunea în deschidere şi preşedintele Macron; o fractură a contractului social, lucru care dă naştere mai peste tot în lume la manifestaţii de nemulţumire; o fractură a solidarităţii ale cărei prime victime sunt minorităţile şi refugiaţii; o fractură între noi, oamenii, şi planetă care ne obligă să facem rapid ceva pentru a ne salva civilizaţia; şi, în fine, o fractură tehnologică.

"Agora 1", principalul loc al dezbaterilor la Forumul Pàcii de la Paris - Foto: Vasile Damian

“Cum şi cu cine se pot rezolva aceste probleme majore?” pare a fi întrebarea centrală la care caută răspunsuri nu doar Antonio Guterres dar şi participanţii la Forum. Pentru secretarul general ONU, soluţia este cooperarea între state, între marile puteri, antreprize şi actorii internaţionali sau locali. Pe scurt deci, multilateralismul.

Diverse teme – nu doar pacea dar şi securitatea, cybercriminalitatea, dezinformarea, schimbările climatice, dezvoltarea sau educaţia – vor fi abordate la dezbaterile şi atelierele organizate de Forum. O sută de proiecte au fost pre-selecţionate şi 10 dintre ele vor beneficia timp de un an de sprijinul organizatorilor pentru a progresa şi găsi soluţii de guvernanţă.

Anul trecut, după prima ediţie a Forumului Păcii de la Paris, pentru cele 10 proiecte de atunci au fost organizate peste 80 de reuniuni şi peste 60 de întâlniri care au permis contacte între diverşi interlocutori. Progrese semnificative au fost realizate în 4 domenii : politică, comunicare, parteneriate şi organizare.

"Globul pàcii" în care participantii la Forum sunt invitati sà depunà o carte - Foto: Vasile Damian