Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dirijorul român Cristian Măcelaru numit în fruntea Orchestrei naţionale a Franţei

600x337_cristian_macelaru_dts_sorin_popa.jpg

Dirijorul român Cristian Măcerlaru
Dirijorul român Cristian Măcerlaru
Image source: 
Sorin Popa

Dirijorul român Cristian Măcerlaru a fost desemnat să preia direcţia muzicală a Orchestrei naţionale a Franţei. El îşi va prelua misiunea de pe data de 1 septembrie 2021 şi îi va succeda actualului dirijor, Emmanuel Krivine, în vîrstă de 72 de ani.

Cronicarul muzical al cotidianului Le Figaro, Christian Merlin, consideră că această numire este o surpriză. El arată însă că dirijorul român i-a cucerit de fapt, prin stilul şi personalitatea sa, pe membrii orchestrei. Totul a început în septembrie anul trecut cînd, în cadrul Festivalului de toamnă de la Paris, Cristian Măcelaru a dirijat pentru prima dată Orchestra naţională a Franţei. Ca nu cumva acest prim contact să fie o himeră, dirijorul român a fost apoi invitat încă o dată, pentru un nou “test” care s-a dovedit şi el cu totul excepţional, mai ales că era inclus şi Ravel în program, “coloană vertebrală a unei orchestre” scrie Le Figaro.

Dirijorul român a fost reperat datorită carierei sale din Statele Unite unde s-a ramarcat întîi ca violonist. El s-a impus apoi înlocuind cu brio dirijori celebri. Le Figaro furnizează mai multe date din biografia lui Cristian Măcelaru, de exemplu faptul că este originar din Timişoara şi că a fost ultimul născut într-o familie de zece copii. Criticul muzical francez pare să aprecieze că în Statele Unite, unde este de fapt instalată familia Măcelaru, cei doi copii ai cuplului urmează o şcoală franceză.

Dirijorul român a fost recompensat în Statele Unite cu cîteva premii importante. În 2012 i s-a decernat Solti Emerging Conductor Award, iar în 2014 i s-a decernat Solti Conducting Award. El mai este director muzical al Festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, din California, şi recent a fost numit în fruntea Orchestrei simfonice WRD din Köln, în Germania.