
Special Paris
Franţa: după patru ani de la atentatul de la Bataclan, pericolul terorist persistă
2018-11-13t113154z_474276349_rc1a4e5800d0_rtrmadp_3_europe-attacks-france-anniversary_0.jpg

Este greu de imaginat pentru multă lume că la Paris se poate muri în ziua de azi secerat de un tir de armă automată sau în urma exploziei unei bombe… Este greu de imaginat că se poate muri astfel în preajma unui stadion, care, în plus, se numeşte Stadionul Franţei, sau într-o sală de concerte, cum a fost cazul la Bataclan, sau în faţa unor cafenele cu nume atrăgătoare precum “La bonne bière”, “Le Comptoir Voltaire” sau “La Belle équipe”.
Si totuşi acesta este adevărul, 130 de oameni au murit în urmă cu patru ani ucişi de un comando jihadist, iar autorităţile franceze fac tot posibilul pentru ca această dramă să nu fie uitată, şi să rămînă subiect de reflecţie. Ancheta în jurul acestor atacuri a fost lungă şi anevoioasă, 14 persoane vor trebui să se exprime în faţa justiţiei, iar procesul lor este prevăzut anul viitor.
Intre timp francezilor li se aminteşte că ţara lor este cea mai lovită din Europa de terorismul islamist. Potrivit unui studiu realizat de Fondapol, Fundaţia pentru inovaţie politică, între 1979 şi septembrie 2019 au fost comise în lume 33 769 de atentate care s-au soldat cu moartea a peste 167 000 de persoane şi rănirea a peste 151 000. Anul 1979 este luat ca reper pentru că atunci au intrat trupele sovietice în Afganistan şi tot atunci a avut loc revoluţia islamică iraniană.
Majoritatea atentatelor, aproape 90 la sută dintre ele, s-au produs în ţări musulmane unde s-au înregistrat de altfel şi cele mai multe victime. Iar la originea a 90 la sută dintre aceste atentate se află organizaţii teroriste sunite.
Cotidianul Le Figaro, care preia raportul realizat de Fondapol, publică şi cifre legate de Franţa. În toată această perioadă pe teritoriul Hexagonului au avut loc 71 de atentate soldate cu 317 morţi. Organizaţia stat islamic, mai scrie le Figaro, este considerată acum organizaţia teroristă cu cele mai multe victime la actif, peste 50 000 de morţi.
Semnalez că în Franţa mulţi oameni politici spun Daech pentru a desemna Organizaţia stat islamic, preferînd să preia acronimul englez pentru ceea ce înseamnă în arabă “Statul islamic din Irak şi Levant”. Unii editorialişti au criticat utilizarea acestei sintagme, Daech, prin care este evitată pronunţarea termenului “islamic”. Ori, spun mulţi specialişti în materie de geopolitică orientală, terorismul sunit are o legătură cu islamul, mai precis cu o interpretare radicală a Coranului. Iar combaterea ideologiei din care se inspiră teroriştii nu poate fi făcută fără o privire critică asupra unor texte aflate în decalaj cu lumea de astăzi.
În prezent autorităţile franceze îşi exprimă neliniştea în privinţa unor jihadişti aflaţi în Turcia şi care ar putea să se întoarcă pe teritoriul Hexagonului. Ankara a anuţat de altfel expulzarea a 11 terorişti considerînd că Franţa trebuie să-i judece întrucît sunt cetăţeni francezi.
Mai grav este însă faptul că între 7000 şi 9000 de jihadişti sunt încă în libertate în zona siriano-irakiană, afirmă tot Le Figaro. Iar dintre aceştia în jur de 1300 sunt plecaţi din Franţa. 228 de jihadişti reveniţi pe teritoriul Franţei sunt încarceraţi şi răspund în faţa justiţiei, dar multe incertitudini planează asupra celorlalţi.
De unde şi avertismentele autorităţilor franceze, şi anume că terorismul nu este încă eradicat şi că poate lovi din nou.