Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul României în Franţa, la Forumul Păcii de la Paris: «Contribuţia României la menţinerea păcii în lume este semnificativă»

img-20191113-wa0006.jpg

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, a depus pe "globul pàcii" de la Forumul Pàcii de la Paris cartea "Povestea vietii mele" a reginei Maria
Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, a depus pe "globul pàcii" de la Forumul Pàcii de la Paris cartea "Povestea vietii mele" a reginei Maria

Forumul Păcii de la Paris şi-a închis porţile miercuri după două zile de intense dezbateri la care au participat mii de reprezentanţi politici şi asociativi, preşedinţi de state sau ONG-uri, jurnalişti, experţi, şamd. România a fost şi ea prezentă la această a doua ediţie a Forumului Păcii de la Paris iar delegaţia era condusă de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa. In interviul pe care l-a acordat colegului nostru Vasile Damian, diplomatul român revine asupra misiunilor de pace la care participă şi România şi asupra prezenţei româneşti la acest Forum. Forum la care Luca Niculescu a depus în numele României, în aşa-zisul «glob al păcii», o carte despre care ne vorbeşte pentru început.

Luca Niculescu: Cartea este „Povestea vieții mele”, de Regina Maria. Virgina Woolf spunea despre această carte că nu există o autobiografie mai interesantă decât „Povestea vieții mele” a Reginei Maria. Am făcut acest gest deoarece cred că acest volum se potrivește foarte bine cu spiritul Forumului Păcii. Exact acum 100 de ani Regina Maria venea la Paris pentru a vorbi despre pace, despre țara sa. Era o femeie puternică. Știm ce a făcut în primul război mondial. Știm ce a făcut după aceea pentru pace și pentru România. Recent, Parisul a onorat-o inaugurând alături de noi promenada Reginei Maria, care se află chiar în fața Turnului Eiffel. Încă o dată mulțumesac autorităților franceze și pariziene pentru sprijinul pe care ni l-au dat în așa fel încât numele Reginei Maria să fie astăzi într-unul dintre cele mai frumoase locuri ale Parisului. Pentru toate aceste motive aceasta a fost cartea pe care România a oferit-o la Forumul păcii, unde fiecare delegație vine și oferă câte o carte.

Reporter: Un Formul al păcii care este la ediția a doua. România a fost prezentă și anul trecut, la prima ediție, cu Președintele Klaus Iohannis venit aici. Era importantă prezența și anul acesta a României la acest forum?

Luca Niculescu: Anul trecut a fost o ediție specială. Se împlineau exact 100 de ani de la sfârșitul primului război mondial. Fuseseră toate ceremoniile de la Arcul de Triumf. Am avut onoarea atunci să îl însoțesc pe Președintele României. Evident că România este prezentă la acest Forum al păcii, unde sunt multe discuții, multe întâlniri. Este o agoră în care se vorbește despre o serie întreagă de subiecte, care, într-un fel sau altul, au legătură cu subiectul nostru, al tuturor, pacea.

Rep: Cum participă România? Ce face România pentru a întări pacea în lume azi?

Luca Niculescu: Cred că se poate vorbi multe despre contribuția României la temele discutate aici. Această contribuție este considerabilă. În primul rând, multe dintre temele pe care le vedem astăzi aici au fost pe agenda președinției României la Consiliul Uniunii Europene, fie că este vorba despre migrație, despre egalitate de gen, despre protecția mediului, despre educație. Toate acestea vin în sprijinul construirii păcii și a securității. Vă dau câteva exemple concrete. Poate ultimul dintre ele este prezența, începând din octombrie, a 120 de militari români și a câtorva elicoptere la misiunea ONU din Mali. Aș spune că este în zona cea mai periculoasă din Mali, în Gao, acolo unde se află și forțele franceze din operațiunea Barkhane. Sperăm ca această contribuție importantă a României să fie apreciată de parteneri. Un alt lucru pe care am putea să îl subliniem este acțiunea României în domeniul securității cibernetice. După cum știți și dumneavoastră pentru că ați vorbit des la Rfi despre asta, România are un sector IT&C foarte bine dezvoltat. A început să dezvolte și să exporte cu succes soluții în domeniul securității cibernetice. Acum câțiva ani România a fost țară cadru într-un proiect NATO pentru a întări securitatea cibernetică a Ucrainei. Un alt subiect important pentru care președinție Româniaiei la Consiliul Uniunii Europene a făcut destule acțiuni a fost cel al protecției mediului și combaterea schimbărilor climatice. Știm cât de important este acest subiect în Franța. După cum spuneam, în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene s-au făcut câteva progrese concrete, cum ar fi reducerea emisiilor poluante pentru camioanele de mare tonaj. Există multe domenii în care România este activă și în care România participă. Prezența la acest Forum a colegilor noștri cred că va da un plus de informație și un plus de vizibilitate.

Rep: O ultimă întrebare legată de trecutul dumneavoastră, nu foarte îndepărtat, de jurnalist. Aici s-a lansat ieri primul forum consacrat informației și democrației. Credeți că era important acest forum?

Luca Niculescu: Cu siguranță pentru că trăim într-o perioadă în care te întrebi ce mai este informația. Alt forum la care vom încerca să ajungem în această după amiază este cel dedicat falselor informații, fake news-urilor. Fără o informație corectă te poți întreba în ce măsură o democrație poate să reziste sau să existe. Este o temă foarte actuală pe care o acoperiți în fiecare zi. Am văzut că sunt mulți jurnaliști aici. Văd că RFI, France 24, France Medias Monde au un stand foarte vizibil exact în mijlocul acestui forum. Am văzut că aveți mulți participanți la emisiunile pe care le organizați, că există interes pentru rolul presei și asta nu poate decât să mă bucure.

 

Ascultà AICI interviul cu Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, realizat la Forumul Pàcii de la Paris:

 

 
Luca Niculescu la Forumul Păcii de la Paris: «Contribuţia României la menţinerea păcii în lume este considerabilă»