Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cronica pariziană: harta literară a Parisului…

2017-12-03-16-26-47.jpg

Sursa imaginii: 
mabibliothequebleue.com

În această lună noiembrie Parisul trăieşte în ritmul premiilor literare. Aceste recompense sunt numeroase şi suscită o febrilitate cultură specială, reflectată şi de mediile de informare. Mai puţin vizibilă este febrilitate din culisele celor zece mii de edituri cîte există în Franţa. Parisul este prin excelenţă scenă literară precum şi sursă de inspiraţie pentru scriitori.

“Parisul e o carte.” Acest frumos titlu îi aparţine istoricului literar Nicolae Balotă, iar cartea cu acest titlu a apărut în limba română în 1994 la Editura Fundaţiei Culturale Române. Dar nu despre cartea lui Nicolae Balotă vreau să vorbesc acum cît despre ceea ce captează acest titlu atît de sintetic şi inspirat. Multă lume are impresia, la Paris, că trăieşte fie într-un muzeu, fie într-o carte, fie în amîndouă. Pentru cine iubeşte literatura, Parisul este o carte vie, mai ales atunci cînd diferite cartiere din Paris, sau diferite monumente sau străzi, îţi evocă pagini sau personaje din diverse romane.

Mii şi mii de oameni, de exemplu, au citit întîi romanul lui Victor Hugo “Notre-Dame de Paris” şi abia apoi au venit să viziteze celebra catedrală. Unii dintre autorii care şi-au plasat acţiunea romanelor la Paris ne evocă însă un oraş care nu mai există. Balzac, de exemplu, în romanele care formează “Comedia umană” ne plimbă prin tot felul de case, de palate, de străzi… dispărute astăzi. Pentru a vedea imagini din Parisul lui Balzac există însă două destinaţii sigure: Muzeul Carnavalet, dedicat istoriei capitalei franceze, şi Biblioteca de Istorie a oraşului Paris. 

Literatura, la Paris, mai vibrează însă şi pe numeroasele plăci fixate pe faţadele unor clădiri şi palate. Plăci care amintesc de autori celebri sau mai puţin celebri, de momente importante ale istoriei culturale pariziene. Este suficient să ridici ochii şi descoperi că te afli în faţa imobilului unde a trăit cîţiva ani Hemnigway, sau unde a locuit o vreme Beaudelaire, sau unde s-a stins Jacques Prévert…

Bibliotecile din Paris au creat, acum cîţiva ani, o hartă literară a Parisului cu 70 de locuri imortalizate de 70 de scriitori. Respectivele texte pot fi citite pe telefonul mobil sau pe tabletă, chiar în locurile la care fac referinţă. Maupassant, Emile Zola, Marcel Proust, iată alte trei nume de scriitori faimoşi care şi-au plimbat personajele prin Paris şi au instalat decorul pentru poveştile şi intrigile lor în capitala Franţei. Unii specialişti spun că nu există stradă la Paris ca să nu fi apărut, măcar o dată, într-un roman. Recent, am tresărit cu surprindere descoperint că Michel Houellebecq, în cel mai recent roman al său, “Sérotonine”, evocă străzi şi edificii din arondismentul XIII în care locuiesc eu… La Paris frontiera dintre realitate şi ficţiune literară este foarte subţire.

Parisul mai are şi o constelaţie de librării demne de acest nume, cu librari pasonaţi care chiar citesc şi fac tot posibilul să-l ghideze pe cititor. În această lună noiembrie, însă, aş spune că sunt două tipuri de cărţi pe standurile librăriilor: nişte cărţi care rîd, întrucît sunt încinse cu banderole roşii pe care figurează diverse nume de premii literare: Goncourt, Renaudot, Médicis, Femina, Interallié, premiul cafenelei Flore, premiul braseriei Wepler, Premiul pentru roman al Academiei Franceze… Cam 20 astfel de banderole diferite îşi fac apariţia în luna noiembrie. Celelalte cărţi, fără banderolă, parcă sunt mai tristulii, mai uitate… Uneori, cînd intru în cîte o librărie în această perioadă a anului le privesc chiar cu compasiune, pe aceste cărţi uitate. Le iau în mînă, le răsfoiesc şi le întreb: “Si voi? Cu voi ce s-a întîmplat că nu aveţi banderolă ?”.

Observatorii fenomenului literar spun însă că de cîţiva ani premiile şi-au mai pierdut din forţă şi din intensitate. Si că un premiu nu mai transformă automat o carte în best-seller... Cu atît mai bine, Parisului îi place să se reinventeze, deci e normal să inventeze şi alte metode de a atrage atenţia asupra cărţilor bune…