Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este oare şi coaliţia internaţională anti-jihadistă în pericol de “moarte cerebrală”?

45517d25e0402dfb04273c6fc42017b930872e55.jpg

Recep Tayyip Erdogan primit cu "prietenie " de Donald Trump la Washington
Recep Tayyip Erdogan primit cu "prietenie " de Donald Trump la Washington
Sursa imaginii: 
France 24

La Washington a avut loc joi 14 noiembrie o reuniune la nivel ministerial a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste, informează Agenţia France Presse. Ea a fost cerută de urgenţă de ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves le Drian, după anunţul retragerii soldaţilor americani din Siria.

Nu este exclus ca liderii mondiali să încerce acum un fel de “reglare a tirului” după ce în ultimul timp situaţia din Siria precum şi numeroasele revolte şi mişcări de contestaţie din numeroase ţări au rezonat ca un avertisment. Haosul se poate intaura oricînd pe planetă dacă nu mai sunt respectate reguli şi legi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat săptămîna aceasta la Washington pentru a relua dialogul cu americanii pe care de fapt i-a sfidat pe teren, în Siria, prin lansarea unei ofensive împotriva kurzilor. După o întreagă serie de mesaje, cînd confuze cînd ameninţătoare, pe care şi le-au trimis cei doi preşedinţi, ei au simulat acum o relaţie de bună înţelegere. Poate că au încercat în felul acesta să-i trimită un mesaj şi preşedintelui francez Emmanuel Macron care a declarat recent că Alianţa Atlantică se află într-o stare de “moarte cerebrală”.

Sensul expresiei este fără echivoc, cine se află în stare de moarte cerebrală nu mai poate lua decizii şi nu mai poate conduce nimic. Iată-l însă pe Donald Trump declarînd că Recep Tayyip Erdogan este prietenul său şi încă de multă vreme. La Washington, jurnaliştii au ţinut însă să amintească o altă declaraţie a lui Trump, cînd îi spunea pur şi simplu lui Erdogan “Nu face pe durul, nu face pe idiotul”.

Deciziile haotice luate de Donald Trump în Siria, precum şi în privinţa altor dosare internaţionale, au creat tensiuni puternice în sînul Alianţei Atlantice. In Europa unii experţi afirmă că NATO ar trebui “europenizat”, eventual înainte ca Statele Unite să ia decizia unilaterală de a se retrage din Alianţă. În prezent, însă, occidentalii se tem că jihadiştii ar putea să-şi reia agitaţiile, şi se simt din nou şantajaţi de Turcia care vrea să-i trimită înapoi în ţările lor de origine europene pe jihadiştii prizonieri. Greu de spus însă dacă fosta coaliţie anti-jihadistă funcţionează încă, interesele divergente duc şi ele la “moarte cerebrală”.