Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Lazarenco Tiron, înotător, propus la Nobelul pentru pace 2019: "Mă consider un emigrant dar azi toată lumea emigrează peste tot"

20191113_111503.jpg

Ion Lazarenco Tiron (în stânga) a participat la a editia a 2-a a Forumului pàcii de la Paris
Ion Lazarenco Tiron (în stânga) a participat la a editia a 2-a a Forumului pàcii de la Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris s-a încheiat miercuri al doilea Forum al Păcii. A participat la o masă rotundă consacrată „promovării păcii prin sport” şi Ion Lazarenco Tiron. Inotătorul, ambasador al păcii şi propus la Nobelul pentru Pace 2019, este originar din Republica Moldova, dar de mai bine de două decenii este stabilit în Irlanda. În interviul pe care l-a acordat colegului nostru Vasile Damian, atletul începe prin a povesti cum l-a ajutat pe el sportul să se descurce în viaţă, chiar şi departe de ţara lui natală.

 

Ion Lazarenco Tiron: Vă dau exemplul meu. Eu, prin sport, mi-am făcut prieteni pe tot globul pământesc. Am emigrat din Republica Moldova. Prin sport mi-am găsit muncă, mi-am ajutat familia, mi-am crescut copiii. Prin sport am deschis o sumedeie de uși. Eu socot că sportul m-a educat, m-a ajutat să am o viață mai bună, un drum mai bun în viață. Este sămânța pe care o plantezi. O plantezi în copiii ăia care au rămas în Republica Moldova sau în România fără părinți, care fie au emigrat sau au decedat: copiilor alăra le dai un stadion de fotbal, un câmp pentru sport. Prin sport ei își scot durerile. Eu mi-am hrănit sufletul cu energie. Am folosit toate tragediile din viața mea, toate greutățile, copilăria grea, Uniunea Sovietică. Jumătate din copilărie am trăit-o în Uniunea Sovietică, jumătate după independență. Era criză economică. Am folosit toate aceste tragedii pentru a-mi hrpni sufletul și pentru a mă motiva, pentru a crea ceva mai bun, pentru a pune o altă sămânță în alți copii mai nevoiași ca să nu treacă și ei prin asta. Să înțeleagă cpă prin sport noi putem să obținem pacea, nu numai în lume, dar pacea sufletului.

Reporter: Ați creat și o mișcare, Swim for Peace.

Ion Lazarenco Tiron: Da, este Swim for Peace. Prin sport am învățat să înot. Dar prin sport am decis să circul prin apele lumii. Ele sunt conectate continental. Ele circulă. Toți curenții circulă. Am decis să mă învăț a înota pentru că apa este continuitatea noastră. Fără apă noi nu putem supraviețui. Am decis să construiesc poduri între națiuni, mai ales în zone de conflict, între continente. Am decis să înot prin apele lumii, să îmi sacrific viața ca lumea să se trezească și să înțeleagă că doar prin umanitate, prin iubire, prin a dărui bine unul altuia, prin a ne împărți puținul, doar așa vom avea pace sufletească și vom face pace pe pământ.

Rep: Cu această pedagogie prin înot, înțeleg că ați făcut cel puțin o tentativă și în jurul Insulei Șerpilor.

Ion Lazarenco Tiron: Am vrut să pornesc în înot. După cum știm, Insula Șerpilor este într-o dispută, într-un mic conflic între România și guvernul ucrainea. Fiecare spune că e pământul lui, apele lui, petrolul lui, gazul lui. Eu am spus că nimic nu ne aparține. Noi suntem aici temporar pe această planetă. Planeta asta ne hrănește, de dă apă, ne dă toate cele necesare. Noi trebuie să ne iubim și să nu ne certăm de la nimic. Absolut nimic nu ne aparține nouă. Am propus României și Ucrainei să îmi permită să înot de la Insula Șerpilor până în Basarabia sau până la portul Sulina. Curenții mă puteau duce puțin mai departe, până la Sfântul Ghoerge. Din păcate am înțeles că pentru toate înoturile pe care le-am organizat în jurul pământului nu mi-a trebuit așa de mult timp pe cât am așteptat jumătate de ani să îmi răspundă România. Nu m-am supărat. AM înțeles că nu vor. Au spus că ei nu sunt în conflic cu nimeni. Eu nu am spus că sunt în conflict. Eu am cerut voie să înot pentru că am vrut să transmit un mesaj în Marea Neagră. În toate colțurile pământului pe unde am înotat mi-am lăsat mesajul de pace. M-am străduit să inspir lumea, populația locală, înotătorii. Pe unde am fost am lăsat mesajul meu de pace. Din păcate am fost refuzat. Asta nu înseamnă că nu am să mai încerc. Am înotat Prutul. Am înotat 100 km ca să comemorez 100 de ani de la marea unire. A fost un eveniment foarte frumos.

Rep: Să nu uităm că țara dumneavoastră de origine este confruntată cu un conflict, cel din Transnistria.

Ion Lazarenco Tiron: Pământul nostru suferă foarte mult de la un conflict înghețat care există în continuare. Am spus și nu am să mă opresc să spun, suntem manipulați. Recent am vorbit cu niște studenți de la colegiul de limbă română de acolo. Sunt intimidați. Sunt presați pentru că vorbesc româna. Sunt lucruri pe care chiar nu le înțeleg. De ce noi, oamenii, nu putem să ne iubim și să trăim în pace unii cu alții. Am pornit de la conflictul de pe Nistru, înoturile mele din 2013, când am înotat de la Soroca până la Dubăsari ca să atrag atenția globului asupra problemei de pe Nistru. Văzând că nu am fost auzit am continuat în jurul pământului. Am făcut cele 7 strâmtori ale lumii.

Rep: De altfel, ați candidat și la Premiul Noble pentru Pace din 2019.

Ion Lazarenco Tiron: M-au înaintat. Nu poți să candidezi singur. M-au înaintat fiind implicat de 15 ani în ajutoare umanitare, în schimbarea vieții copiilor, în a-i motiva prin sport, a-i lua de pe străzi și a-i pune să facă sport, să meargă la școli, să îi îmbrac, să îi încalț. La oamenii cu dizabilități am dus căruciare, cârje și alte lucruri. Cred că m-au înainta mai mult pentru că am făcut acest proiect Swin for Peace. După ce am terminat Nistrul, văzând că nu am fost auzit, am zis că mai fac Gibraltarul. Să duc un mesaj de pace din Europa până în Africa. Când am văzut că iar nu am fost auzit am zis să înot din Marea Britanie până în Franța. Apoi, din nordul Irlandei, unde și acum este o mică problemă, până în Scoția. Am devenit obsedat de mesajul ăasta. Am văzut cât de tare atrag atenția, din păcate mai puțin în estul Europei, la noi, dar mai mult în vest.

Rep: Ați emigrat acum mai bine de 20 de ani în Irlanda. V-ați prezentat ca migrant. Am citit în presă. Care este părerea dumneavoastră despre această polemică, discuție, care are loc actualmente în Europa despre migranții care vin din țări aflate în conflict, precum Siria și Irak.

Ion Lazarenco Tiron: Eu am spus de multe ori că atunci când este o problmeă în Siria este problema noastrăa  tuturor, nu doara Siriei. Când este un război în Afganistan sau când ard pădurile din Brazilia este problema noastră a tuturor. Ne afectează pe toți. Asta înseamnă că toți trebuie să ne unim forțele și să luptăm. Da, mă socot un imigrant. Dar acum toată lumea imigrează în toate colțurile lumii. Așa a devenit pământul. A devenit mai ușor accesibil. Avem transport mai bun cu avionul. Zburăm mai ușor. Plus de asta, nu mai sunt vize. Eu nu am cetățenie română din păcate, dar foarte mulți conaționali de-ai mei au primit cetățenia română și tranzitează tot globul pământesc datorită lui Băsescu și întregii națiuni române. Imigranții care vin eu nu îi socot așa. Eu sunt cetățean al acestei planete. Noi toți suntem. Asta este casa noastră. Vă spun un secret. Când arede o cameră în casa ta, nu închizi ușa. Așa și noi trebuie să reacționăm la problemele pe care le avem pe pământ, clima, războiele, conflictele. Absolut taote sunt problemele noastre, chiar și problema migrației și a refugiaților. Noi toți trebuie să ne unim forțele și să răspundem la întrebările astea pentru noi, pentru binele planetei, pentru binele nostru.

 

 

 

Ion Lazarenco Tiron (stânga) împreună cu Vasile Damian, în studioul RFI de la Forumul pentru pace 2019

 
Ion Lazarenco Tiron, înotător, propus la Nobelul pentru pace 2019: "Mă consider un emigrant dar azi toată lumea emigrează peste tot"