
Special Paris
Criză economică în Iran: Preţul carburantului creşte cu 50%
iran_-_pretul_combustibilului_creste_cu_50_in_conditiile_in_care_este_deja_rationalizat_pe_fondul_unei_puternice_crize_economice.jpeg

Iran este ţara în care statul subvenţionează puternic preţul combustibilului. Preţul unui litru de benzină era fixat până vineri la 10.000 de riali iranieni, adică mai puţin de 8 cenţi.
Preşedintele Hassan Rohani declara într-o şedinţă de guvern că banii din această majorare vor merge către categoriile defavorizate, adică 75% din populaţie.
Preşedintele promite că nicun rial nu va merge la Trezoreria publică.
Carburantul a fost deja raţionalizat.
Fiecare şofer va trebui să achite acum 15.000 de riali – adică 11 cenţi pe litru. 60 de litri este cantitatea maximă ce poate fi cumpărată într-o lună, anunţă Compania Naţională Iraniană de Distribuţie a Produselor Petroliere. Cine doreşte să cumpere peste această limită va trebui să scoată din buzunar 30.000 de riali, adică 22 de cenţi pe litru.
Achiziţia se poate face doar în baza unor cartele de raţionalizare. Cartelele destinate achiziţiei de benzină au fost introduse iniţial în 2007, într-o perioadă în care guvernul încerca să reformeze sistemul subvenţiilor şi să lupte împotriva contrabandei. Dar, în urmă cu exact un an, în noiembrie 2018, ele au fost reintroduse.
Potrivit preşedintelui Hassan Rohani, 60 de milioane de iranieni dintr-un total de 81 vor beneficia de ajutoare sociale provenite din aceste încasări. Primele ajutoare vor fi distribuite de săptămâna viitoare. Ajutoarele sunt însă infime: un cuplu va primi 550.000 de riali, aproximativ 4 euro iar o familie cu 5 copii va fi ajutat cu 2 milioane de riali – echivalentul a 15 euro.
Consumul de carburant este ridicat în Iran, pe fondul preţurilor mici. Se consumă zilnic 90 de milioane de litri pe zi.
Dar, preţul a determinat contrabanda – fenomen estimat undeva între 10 şi 20 de milioane de litri pe zi. Acesta este în mare parte transportat în Pakistanul vecin, unde carburantul este vândul mult mai scump. Contrabanda a fost susţinută şi de o scădere a rialului, ca urmare a sancţiunilor economice restabilite de Statele Unite, în 2018, după retragerea din acordul nuclear semnat în 2015.
Inflaţia este de peste 40% în Iran, potrivit Fondului Monetar Internaţional iar economia se va contracta cu 9% înainte să afişeze 0% creştere în 2020.
Politicienii, la fel ca populaţia, critică această creştere de preţ. Unii politicieni susţin că « preşedintele transferă consecinţele incompetenţei guvernului pe umerii populaţiei » iar alţii se plâng că momentul creşterii a fost ales prost : « unul în care şomajul este ridicat iar sancţiunile sunt tot mai puternice ».