Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Continuă protestele în Iran contra creşterii preţului la benzină

iran.jpg

Manifestatii la Teheran contra scumpirii pretului la benzinà, 16 noiembrie 2019
Manifestatii la Teheran contra scumpirii pretului la benzinà, 16 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Continuă de trei zile manifestaţiile în Iran contra deciziei guvernului de a mări preţul benzinei. Ciocnirile cu forţele de ordine au făcut déjà cel puţin trei morţi printre care şi un poliţist. Duminică, ghidul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamanei a sprijinit hotărârea autorităţilor.

Manifestaţii au avut loc în peste 30 de oraşe din ţară dar şi în capitala Teheran. Comerţuri, bănci sau comisariate au fost incendiate şi mai multe persoane au fost ucise în cursul acestor proteste, precizează corespondentul RFI la faţa locului.

Autorităţile, susţinute de ghidul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamanei, au decis totuşi să menţină decizia de a mări preţul benzinei. Concret, preţul litrului va creşte cu 50% pentru primi 60 de litri cumpăraţi în fiecare lună. Următorii litri peste acest prag se vor scumpi cu 300%. Totodată însă, pentru a compensa această scumpire, guvernul a anunţat că va acorda un ajutor direct la 60 de milioane de iranieni dintr-o populaţie totală de 80 de milioane.

"Manifestaţia este o treabă  şi răscoala este o altă treabă" a notat preşedintele Iranului Hassan Rohani. "Nu vom autoriza insecuritatea în ţară" a mai spus şeful statului. Pentru a controla mişcările de protest, autorităţile au restrâns utilizarea internetului şi au precizat că liderii manifestanţilor au fost identificaţi şi vor fi deferiţi justiţiei.

Contrabanda cu Pakistanul, încurajată de preţul mic al benzinei

Reamintim că economia Iranului, ţară petrolieră, este asfixiată de sancţiunile americane. Fondul monetar internaţional prezice o diminuarea a PIB-ului iranian cu cel puţin 9% anul acesta. De aceea măsura guvernamentală a provocat nemulţumirile populaţei dar şi diviziuni în guvern. Unii amintesc într-adevăr că această mărire a preţului la benzină survine cu doar câteva luni înaintea legislativelor prevăzute în februarie.

Iranul este una din ţările din lume în care benzina este cea mai subvenţionată. Incurajat de preţurile mici, consumul este uriaş: 90 de milioane de litri consumaţi zilnic de o populaţie de 80 de milioane de locuitori. Preţurile mici favorizează de asemenea o puternică contrabandă. Intre 10 şi 20 de milioane de litri sunt deturnaţi zilnic spre Pakistanul învecinat unde benzina este mai scumpă. Contrabanda a fost în plus favorizată şi de căderea ratei de schimb a monedei naţionale după ce SUA au decis anul trecut să impună din nou sancţiuni economice Iranului.

 
Continuă protestele în Iran contra creşterii preţului la benzină