Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Protestatari continuă să blocheze Universitatea Politehnică

protestatari_ies_din_universitatea_politehnica_din_hong_kong_pentru_a_se_preda_politiei_19_noiembrie_2019._ei_au_petrecut_trei_nopti_in_una_din_cladirile_din_campusul_universitar.jpg

Protestatari ies din Universitatea Politehnica din Hong Kong, pentru a se preda politiei, 19 noiembrie 2019. Ei au petrecut trei nopti în una din cladirile din campusul universitar.
Protestatari ies din Universitatea Politehnica din Hong Kong, pentru a se preda politiei, 19 noiembrie 2019. Ei au petrecut trei nopti în una din cladirile din campusul universitar.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Thomas Peter

Regimul chinez pune presiune pe autorităţile din Hong Kong. Măsura intervine după ce Înalta Curte de Justiţie din Hong Kong a invalidat decizia prin care manifestanţii nu erau lăsaţi să protesteze cu faţa acoperită. O măsură nulă – a reacţionat imediat regimul preşedintelui chinez, Xi Jinping. Aşadar, după cinci luni de manifestaţii, care au devenit tot mai violente, împotriva executivului pro-Beijing, puterea chineză nu a reuşit să obţină o revenire la normalitate în acest teritoriu. Între timp, protestatari continuă să blocheze Universitatea Politehnică. Locul a devenit un adevărat câmp de luptă iar pagubele materiale sunt importante.

Parlamentul chinez este singurul organism care poate decide dacă o lege este constituţională, susţine purtătorul de cuvânt al forului legislativ din China.

Iar un reprezentant al comisiei de legi a lăsat să se înţeleagă că Beijing ar putea să reacţioneze în mod oficial împotriva deciziei luate de Înalta Curte de Justiţie din Hong Kong. Unii deputaţi au cerut deja acest lucru, a explicat responsabilul.

Din iunie, de la începutul revoltei, manifestanţii s-au obişnuit să poarte măşti pe faţă pentru a nu fi identificaţi, pentru a nu ajunge în justiţie aşadar.

În octombrie, şefa executivului local, Carrie Lam a interzis portul acestor măşti. Aplaudată de Beijing, interdicţia nu a fost niciodată respectată de manifestanţi.

Analiştii consideră acum că Beijing nu este dispus să se plieze pe decizia justiţiei din Hong Kong: “când statul pierde, schimbă regulile jocului".

Beijing dispune la Hong Kong de o garnizoană în care se află mii de militari care aşteaptă un semn pentru a interveni în restabilirea ordinii. Înarmaţi cu ...mături, zeci de militari au ieşit pe străzi sâmbătă pentru a curăţa străzile de obiectele lăsate în urmă de manifestanţi. Guvernul local susţine că nu a cerut această intervenţie, o premieră de la începutul crizei.

Un profesor de la Universitatea de Politehnică, acolo unde sute de persoane au ocupat clădirea de mai multe zile, povesteşte că întreaga clădire este de nerecunoscut:"Nici nu pot să recunosc acest loc. Este complet distrus. Avem încă oameni înăuntru. Nu ştim însă câţi sunt studenţi în această universitate. Toate ieşirile sunt blocate iar cu cât vor sta mai mult înăuntru situaţia va devein tot mai periculoasă. Mai devreme sau mai târziu poliţia va intra peste ei. Au fost făcute peste tot grafitti, mobilierul a fost distrus, pot fi observate urme de incendieri. Cred că va dura ceva timp până când acest loc va putea fi readus la starea iniţială".

 

Numeroase pagube pot fi observate dupa ce universitatea Politehnica din Hong Kong a fost ocupata de manifestanti pro-democratie.
Numeroase pagube pot fi observate dupa ce universitatea Politehnica din Hong Kong a fost ocupata de manifestanti pro-democratie.
Sursa imaginii: 
RFI/Stéphane Lagarde

Duminică spre luni, protestatari şi poliţişti s-au confruntat: tiruri cu apă şi cu gaze lacrimogene au fost trase împotriva manifestanţilor care lansau, la rândul lor, cocktailuri Molotov şi cărămizi ori bucăţi de carosabil. Intrarea în campusul universitar a fost incendiată iar locul arată, în continuare ca un adevărat câmp de luptă.

Potrivit şefei executivului local, Carrie Lam, aproape 600 de manifestanţi, dintre care 200 ce vârste sub 18 ani, au părăsit drja universitatea. Nu se cunoaşte cu exactitate câte persoane se află în continuare în universitate.

Prin vocea ambasadorului de la Londra, regimul chinez a avertizat că nu va rămâne cu « braţele încrucişate » dacă situaţia devine incontrolabilă. China are suficientă determinare şi putere pentru a pune capăt acestor proteste, a avertizat reponsabilul.

Analiştii se tem de o eventuală intervenţie de genul pieţei Tiananmen din Beijing  – represiunea sângeroasă derulată împotriva manifestanţilor pro-democraţie, în 1989.