
Special Paris
Hong Kong: Protestatari pro-democraţie se află în continuare în Politehnică
un_protestatar_poate_fi_observat_in_apropierea_universitatii_politehnice_din_hong_kong_20_noiembrie_2019.jpg

Poliţia se află în continuare în jurul universităţii Politehnice din Hong Kong, dar tensiunea a mai scăzut în campus. Voluntari profită pentru a curăţa străzile din împrejurimi. Spaţiul arată ca un adevărat câmp de luptă.
Maria locuieşte în Hong Kong şi a decis să iasă în stradă nu pentru a protesta ci pentru a curăţa străzile, în speranţa că după alegerile locale de duminică populaţia îşi va putea relua cursul normal al vieţii, după cum povesteşte la microfonul RFI: "Treceam pe stradă şi am văzut mizeria. Mi-am pus mănuşi şi am decis să ajut. Cred că trebuie să ne recăpătăm controlul. Trebuie ca fiecare să îşi facă bucăţica lui. Nu am ieşit din case pentru ca să aruncăm sticle incendiare ci am venit pentru ca să curăţăm spaţiile publice. Găsim de toate: cuţite, sticle folosite pentru cocktailuri Molotov, am observant o foarfecă şi o lamă, aşadar tot felul de obiecte tăioase. Cred că după alegeri lucrurile se vor calma."
Alegerile locale pentru cele 18 consilii de districte din Hong Kong sunt prevăzute pentru duminică. Ele ar putea fi mutate la o nouă dată în cazul în care vor reizbucni violenţe, a lăsat să se înţeleagă şefa executivului, Carrie Lam.
Duminică, în interiorul universităţii se aflau peste o mie de tineri. Forţe de ordine au fost mobilizate pentru evacuarea studenţilor. Tinerii riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Unii au reuşit să evacueze spaţiul şi au fost recuperaţi de prieteni care îi aşteptau pe motoare, pentru a nu ajunge pe mâna poliţiei. Autorităţile au reuşit totuşi să reţină cel mai important număr de persoane, de când au început protestele, în iunie. Manifestaţiile au izbucnit iniţial împotriva unui proiect de lege ce dorea reglementarea extrădărilor spre China continentală.
Profesorul Eric Florence de la Universitatea de la Liege crede că protestele vor mai continua o perioadă. Si oferă explicaţii: « manifestanţi radicali au ales să protesteze în această universitate. În acelaşi timp observăm că susţinerea pentru mişcare rămâne relativ puternică. Am văzut imagini cu mii de localnici ce trasportau studenţi ori tineri ce se baricadaseră în universitate, un elan de solidaritate puternic. Pot exista desigur diviziuni în rândul societăţii – există o parte a populaţiei care se opune acum protestelor, pentru că au devenit violente şi au loc distrugeri. Dar cred că este totuşi prea devreme să spunem că este sfârşitul protestelor generale. În paralel, în diverse puncte au loc alte proteste, violente şi ele».
Între timp, Senatul american a aprobat un text de susţinere a revendicărilor formulate de protestatari. O iniţiativă condamnată de Beijing.
Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului cere "o soluţie paşnică” şi denunţă violenţa extremă a unor manifestanţi.
Senatul american ameninţă că ar putea suspenda statutul economic special acordat acestui teritoriu. Senatorii au interzis totodată vânzarea către poliţia din Hong Kong de echipament destinat reprimării protestatarilor: gaz lacrimogen, gloanţe de cauciuc, cartuşe.
Beijing ameninţă cu represalii în cazul în care textul va fi adoptat definitiv.
China a convocat miercuri însărcinaţii cu afaceri din Ambasada Statelor Unite pentru «a protesta în mod solemn».