Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: UE cere prudenţă în gestionarea manifestanţilor după mai multe zile de proteste

iranieni_au_dat_foc_steagului_american_la_ardabil_20_noiembrie_2019.jpg

Iranieni au dat foc steagului american la Ardabil, 20 noiembrie 2019.
Iranieni au dat foc steagului american la Ardabil, 20 noiembrie 2019.
Sursa imaginii: 
STR / AFP

Revolta a izbucnit vineri, imediat după ce a fost majorat cu 50% preţul la carburant. În continuare nu a fost restabilită conexiunea la internet astfel că mai multe organizaţii internaţionale se tem că numărul celor care şi-au pierdut viaţa în manifestaţii este mult mai mare decât cel prezentat de autorităţile locale.

Autorităţile centrale minimalizează, în continuare, revolta generală. Preşedintele Hassan Rohani susţine că a "ieşit victorios dintr-un complot pregătit în afara ţării".

În mod oficial, conform autorităţilor, 5 persoane au murit în protestele izbucnite imediat după ce a fost anunţată o creştere cu 50% a preţului la carburant: patru membri ai forţelor de ordine şi un civil.

Potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata iraniană, incidente au avut loc în mai puţin de 100 de oraşe. Situaţia a revenit la normal după 72 de ore, iar mai multe persoane au fost reţinute.  Acestea sunt informaţiile oficiale contrazise însă de mai multe ong-uri internaţionale.

De miercuri, televiziunea de stat nu a difuzat noi imagini cu manifestaţii ci, a vorbit despre unele acţiuni de susţinere a autorităţilor centrale. Naţiunile Unite se tem că «zeci» de persoane au murit însă în proteste.

Irakul vecin înregistrează, de asemenea, un val de proteste de o amploare inedită fiind denunţată inacţiunea autorităţilor faţă de problemele interne. Iran susţine mai multe grupări armate din Irak iar unele sunt asociate cu fragila coaliţie guvernamentală şi a ajutat puterea irakiană în războiul împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Pentru Teheran, contestaţiile din Irak, la fel ca cele din ultímele zile din Iran, sunt ghidate de puteri străine ostile republicii islamice: Statele Unite, Israel, Arabia Saudită.

Organizaţia de Apărare a Drepturilor Omului, Amnesty International, acuză puterea iraniană că a folosit excesiv forţa pentru a dispersa manifestanţii paşnici şi a estimat că cel puţin 106 contestatari au fost ucişi dar numărul real ar putea urca până la 200.

“Orice cifră despre victime, care nu este confirmată de guvern, este una abstractă şi face parte dintr-o campanie de dezinformare, la fel ca multe altele, dusă împotriva Iranului şi dirijată din exterior”, a reacţionat pe Twitter Aliréza Miryousséfi, purtătoarea de cuvânt a delegaţiei iraniene la Naţiunile Unite.

Bruxelles a reacţionat de asemenea şi a cerut forţelor de securitate iraniene să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor. Pentru UE “violenţa este inacceptabilă iar libertăţile de exprimare şi de a manifesta trebuiesc garantate”.

Bruxelles aşteaptă şi o restabilire a conexiunii de internet. Guvernul iranian anunţase că va reconecta internetul doar când va avea garantia că el va fi folosit cu “discernământ” şi nu pentru a mobiliza lumea pentru noi proteste.

Scriitorul Kavé Salamatian este un specialist în domeniul telecomunicaţiilor, profesor în informatică şi cercetător în strategia cibernetică. El consideră sofisticată acestă debranşare de la internet: "În ultimii zece ani, în Iran a mai fost tăiat internetul. În acest timp, a fost implementat un sistem ce poate deconecta comunicaţiile în întreaga ţară. Diferenţa, de această dată, este că intervenţia este mult mai lungă şi mai sofisticată comparativ cu alţi ani. De obicei, când este tăiat internetul este debranşată conexiunea cu exteriorul dar este tăiată şi reţeaua internă. Dar, guvernul iranian şi autorităţile centrale depind de internet. Astfel că în ultimii ani, administraţia centrală a reconfigurat reţeaua proprie pentru a permite deconectarea de exterior dar în acelaşi timp reuşind să păstreze conexiunea internă."

Accesul la internetul mondial este în continuare blocat în timp ce pe reţelele sociale se derulează campanii prin care se cere  #Internet4Iran ("Internet pentru l'Iran"). Citat de agenţia de presă Isna, deputatul reformator Ali Motahari atenţionează că «internetul poate reveni la normal dacă statul susţine că situaţia a revenit la calm în ţară » şi a cerut autorităţilor să reconecteze populaţia cu exteriorul.

ONG-ul Netblocks, care supraveghează libertatea de acces la internet în lume, anunţa că a observat o restabilire parţială a legăturilor din Iran cu restul lumii dar, într-o marjă infimă.

Economia iraniană este în dificultate din mai, după ce preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015 şi a reimpus sancţiuni economice.