Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mobile Film Festival: ediţia a 15-a, consacrată schimbărilor climatice

In acest moment se desfăşoară a 15-a ediţie a lui „Mobile Film Festival” (14-30 noiembrie). Un festival de scurtmetraje care anul acesta şi-a ales ca temă „schimbările climatice”. Festivalul, difuzat exclusiv pe internet, este realizat în parteneriat cu Youtube şi Naţiunile unite cu ocazia reuniunii COP25 care va avea loc în decembrie la Madrid. Organizatorii au primit peste 800 de filme din 91 de ţări – dar nu şi din România. Au fost selecţionate şi sunt vizibile în aceste zile pe net 50 de pelicule realizate de cineaşti din 24 de ţări. Temele abordate sunt foarte variate: deşeurile, încălzirea cimei, penuria de apă, despăduririle, şamd. Vasile Damian a stat de vorbă cu Bruno Smadja, fondatorul festivalului, pe care l-a întrebat pentru început care este conceptul acestui festival unic în lume.

Bruno Smadja: „Conceputul, foarte simplu, este acelaşi de 15 ani, de la prima ediţie: un mobil, un minut, un film. Am dorit această simplitate de la bun început pentru că astfel putem depăşi evoluţiile tehnologice ca să ne concentrăm doar pe două lucruri: pe telefonul mobil (smartphone) care ne permite să scăpăm de toate constrângerile economice pentru ca toată lumea să poată participa. Acest lucru e valabil azi, era valabil ieri şi va fi valabil mâine. In al doilea rând, a impune filme de doar un minut ne permite să fim foarte selectivi pentru că  a scrie o poveste într-un minut e foarte greu şi cere mult talent.”

Vizioneaza AICI filmul brazilian "Déclaration" de David Murad

Vasile Damian: După ce anul trecut aţi ales tematica drepturilor omului, la ediţia de acum v-aţi focalizat pe schimbările climatice. De ce?

B.S.: „E o chestiune care ni se impune tuturor. Atât echipei noastre de organizare cât şi realizatorilor care participă. Stim că schimbările climatice sunt un subiect important, o problematică fundamentală. Apoi, realizatorii noştri sunt mai degrabă tineri şi ştim că există o mişcare a tinerilor care s-a dezvoltat în lumea întreagă, care este transnaţională. Milioane de oameni, peste tot pe glob, au ieşit în stradă. Studenţi şi elevi fac grevă în fiecare vineri. E mişcarea unei generaţii care zice STOP şi care le spune celor care azi au responsabilităţi, care sunt la guvernare, că nu au dreptul să distrugă lumea în care trăim şi să-i distrugă viitorul. Am dorit să ne înscriem deci în această mişcare care ne este foarte dragă aducând naraţiune, creativitate şi poveşti care pot completa munca pe care manifestanţii o fac zilnic sau săptămânal.”

Vizioneaza AICI filmul francez "Scream" al lui Gonzague LegoutV.D.: Genurile de filme selecţionate sunt variate: naraţiune, animaţie, documentar, umoristic. Care este cel care predomină şi de ce?

B.M.: „Cel mai des întâlnit gen este naraţiunea pentru că noi ne adresăm cu prioritate şcolilor de cinema, universităţilor, realizatorilor de scurtmetraje şi autodidacţilor din lumea întreagă cărora le cerem să ne povestească ceva. In plus, eu personal cred că naraţiunea este capabilă să schimbe opiniile, să interpeleze oamenii să provoace dezbateri sau să dea de gândit. Avem şi câteva documentare în festival şi unele filme umoristice. Umorul este important pentru că nu e simplu să abordezi o chestiune atât de complexă şi de gravă. In plus, umorul te pune pe gânduri. Fiecare dintre noi află zilnic de pe net sau din media informaţii grave despre climă – precum cele de la Giec. Aceste informaţii trebuie citite, înţelese şi să ne facă să reacţionăm. Rolul nostru nu este cel al unui expert. Noi doar venim cu un element complementar care va provoca reacţii sau îi va interpela pe oameni. Si pentru asta, umorul este un mijloc excepţional!”

Vizioneaza AICI filmul "Small Fish" al cambodgianului RavyV.D.: Ce obiective urmăriţi, care-i scopul acestei ediţii?

B.S.: „Urmărim două obiective. Primul este de descoperi noi talente pe care apoi, graţie unui sistem de burse, le ajutăm să meargă mai departe. In anul care urmează premierea, le oferim mijloacele financiare ca să realizeze un film cu materiale şi echipe profesioniste. Al doilea obiectiv, mai ales cu o tematică atât de puternică precum cea de acum, este de a agita spiritele, de a provoca dezbateri, de a fi vizibili şi activi.”

Vizioneaza AICI filmul "British Air NO Ways!" al britanicei Lisa Ray-JacobsV.D.: In curând o să decernaţi o serie de premii. Ca să decideţi câştigătorii, aţi format un juriu. Cine face parte din echipă?

B.S.: „Juriul este format din profesionişti din lumea cinemaului. Actori, actriţe, regizori şi personalităţi implicate în apărarea mediului precum Juana Acosta, Dali Benssalah, Mona Chokri şi Emma de Caunes. Oameni care vor veni să vizioneze, să analizeze şi să noteze munca realizatorilor acestor filme. Deliberările au loc săptămâna viitoare iar pe 3 decembrie, la Paris, are loc premierea şi poi proiecţia acestor filme. E un moment foarte important pentru că toate aceste filme realizate cu telefoane mobile, montate pe calculator şi apoi difuzate pe reţelele de socializare, vor fi proiectate într-o adevărată sală de cinema, pe un ecran mare pe care de obicei rulează filme „clasice”. Azi, graţie tehnologiilor moderne – 4K sau HD– calitatea acestor filme realizate cu smartphone este excelentă. La proiecţie vor veni de asemenea mulţi dintre regizorii selecţionaţi şi vom înmâna şi premiile sub formă de burse în valoare totală de 46.000 de euro. Două burse de câte 20.000 de euro fiecare oferite de Youtube pentru cele mai bun film francez, respectiv străin, şi alte două burse de câte 3.000 de euro pentru cel mai bun scenariu şi cea mai bună regie.”

Vizioneaza AICI filmul "Le geste qui tue: la revanche" al realizatorului John LemoreV.D.: Aţi primit filme din peste 90 de ţări dar niciunul din România. Cum se explică acest lucru?

B.S.: „Vina principală este a noastră pentru că nu avem contactele bune în România pentru a difuza apelul la filme când lansăm competiţia. Am fi foarte fericiţi dacă prin intermediul Dvs. s-ar putea face mai cunoscut acest festival. Eu personal sunt un mare admirator al cinemaului românesc. Regizorul Cristian Mungiu m-a marcat puternic în viaţa mea de cinefil. Aş dori tare mult să văd la festival această generaţie tânără de cineaşti români. Sunt convins că dacă ar fi auzit de acest festival şi ţinând cont de problemele de mediu care există în România, ar fi reacţionat. Trebuie însă ştiut că aceste filme din cadrul festivalului sunt făcute să-şi continue „cariera”  - în centre culturale, în festivaluri, în cadrul şcolar, şamd. Dacă în România cineva vrea să proiecteze aceste filme publicului ca să lanseze dezbateri, le pun la dispoziţie.”

Vizoneaza AICI filmul "Aquaella familia" al columbianului Franks Duque 
Interviu cu Bruno Smadja, fondatorul Mobile Film Festival