Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO în „stare de moarte cerebrală”: declaraţia lui Emmanuel Macron, comentată şi analizată în Franţa

Emmanuel Macron îsi doreste emergenta unei Europe a apàrii puternice

Recenta declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la „starea de moarte cerebrală” în care s-ar afla NATO continuă să provoace dezbateri şi în Franţa.  Două reviste – L’Express şi L’Obs – analizează în numerele lor din aceste zile afirmaţia prezidenţială şi consecinţele ei eventuale.

Revista L’Express, sub semnătura lui Christian Makarian, editorialistul ei de politică internaţională, se întreabă „ce alternativă există în faţa morţii cerebrale a NATO?”

„Emmanuel Macron nu a făcut decât să exprime un punct de vedere, pe cât de fondat pe atât de argumentat. Dacă expresia „moarte cerebrală a NATO” a putut şoca, ea se bazează pe o constatare foarte justă. Incă de la început, adică din 1949, graţie acestei organizaţii, America dispune de un instrument de influenţă inegalabil şi de o pârghie ce-i permite să păstreze controlul efectiv al Europei şi s-o menţină în orbita ei.”

„Acest echilibru a fost depăsşit şi nici măcar din cauza lui Donald Trump” continuă editorialistul de la L’Express. Responsbabilitatea acestei repuneri în cauză se datorează lui Barack Obama care a decis de mult să reorienteze politica americană spre Asia în detrimentul bătrânului continent. Trump nu a venit decât cu tuşa lui personală: şi-a abandonat aliaţi fără să-i prevină, precum când a decis să-şi retragă forţele din Siria care îi susţineau pe kurzi.”

„Pentru Emmanuel Macron, structura NATO mai funcţionează doar pentru a comanda operaţiuni, nu însă şi pe plan strategic sau politic. Bilanţul este greu de contrazis” scrie L’Express. „Problema este că Franţa singură nu poate propune o alternativă. Aceasta nu poate veni decât printr-o aprofundare a relaţiei franco-germane, singurul pol susceptibil să atragă şi alţi parteneri. Suntem însă departe de o înţelegere întărită între Paris şi Berlin. Angela Merkel a descris declaraţia lui Macron drept „analiză intempestivă” constată editorialistul de la L’Express.

Europa apărării a fost anesteziată de supunerea noastră în faţa americanilor

Săptămânalul L’Obs notează şi el că „Germania, ca şi ţările est-europene sau cele baltice, ţine mai ales la faimoasa umbrelă americană”. L’Obs se întreabă însă, direct din titlu, dacă „Franţa trebuie să iasă din NATO?” „Tinând cont că Donald Trump şi-a retras trupele din Siria fără să-şi anunţe partenerii iar Turcia, altă membră NATO, a intervenit în Siria contra kurzilor, aliaţii noştri contra Daech, se pune întrebarea despre coerenţa şi modul de funcţionare al Alianţei.”

„Prin provocarea sa verbală şi în contextul în care SUA privesc în altă parte, Macron vrea mai ales să împingă Europa să se doteze rapid cu o politică de apărare comună şi cu o suveranitate militară. In ciuda dificultăţii acestei misiuni, este singurul proiect politic realist din momentul în care SUA au decis să ne întoarcă spatele conchide L’Obs.

Analistul Pascal Boniface, director-fondator al Institutului de relaţii internaţionale şi strategice, citat de aceeaşi revistă franceză, notează şi el că „nu mai putem conta pe protecţia americană. Donald Trump îşi face singur de cap şi nici măcar nu-şi mai avertizează „aliaţii”. Protecţia SUA era indispensabilă în timpul războiului rece dar azi soţul protector a devenit violent. Să profităm de această nouă situaţie pentru a ne dezvolta o autonomie strategică europeană. Până acum, Europa apărării a fost anesteziată de supunerea noastră în faţa americanilor. Europa trebuie să se elibereze însă de sub tutela Washington, trebuie să-şi clădească o gândire strategică proprie” conchide analistul Pascal Boniface.

 
NATO în „stare de moarte cerebrală”: declaraţia lui Emmanuel Macron, comentată şi analizată în Franţa