Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac antinuclear din partea Papei Francisc

papa.jpg

Papa Francisc la o ceremonie la Memorialul pàcii de la Hiroshima, 24 noiembrie 2019, nu departe de locul unde SUA au lansat bomba în 6 august 1945.
Papa Francisc la o ceremonie la Memorialul pàcii de la Hiroshima, 24 noiembrie 2019, nu departe de locul unde SUA au lansat bomba în 6 august 1945.
Sursa imaginii: 
Vincenzo PINTO/AFP

Aflat în vizită în Japonia, mai exact în cel două oraşe lovite de bombe atomice în 1945, Hiroshima şi Nagasaki, Papa Francisc a cerut abolirea armelor nucleare. Suveranul Pontif a denunţat cu această ocazie logica disuasiunii nucleare.

Francisc a devenit duminică primul Papă care s-a pronunţat contra ilegitimităţii morale a deţinerii de arme nucleare. „Pacea şi stabilitate internaţională sunt incompatibile cu orice tentativă de a miza pe frica de o distrugere reciprocă sau pe o ameninţare de distrugere totală” a mai spus Papa Francisc. In opinia liderului bisericii catolice, o falsă securitate înveninează tensiunile din lumea întreagă”.

La Hiroshima şi apoi Nagasaki, Suveranul Pontif a continuat pe acelaşi ton: Utilizarea energiei atomice în scopuri militare este azi mai mult ca niciodată o crimă, nu doar contra omului şi a demnităţii acestuia, ci şi contra oricărei posibilităţi de viitor în comun”.

Reamintim că până acum, Vaticanul se limita să critice puterea distrugătoare a armelor atomice şi considera disuasiunea nucleară ca pe răul cel mai mic.

Comentatorii japonezi ai presei conservatoare şi naţionaliste au criticat sever lupta Papei pe care o consideră irealistă, mai ales în contextul în care arhipelagul nipon beneficiază de umbrela nucleară americană întrucât este supus la o dublă ameninţare atomică: chineză şi nord-coreeană.

Nu toţi împărtăşesc însă aceste comentarii pro-arme atomice. Peste 10 milioane de niponi au semnat o petiţie în care cer interzicerea armelor nucleare în lume. Guvernul premierului Shinzo Abe nici nu vrea să audă însă de aşa ceva estimând că Japonia nu se poate lipsi de protecţia puternicului său aliat american.

 
Atac antinuclear din partea Papei Francisc