Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: Români mai mulţi la vot decât în primul tur

ambasada_romaniei_la_paris_a_gazduit_mai_multe_sectii_de_vot_pentru_alegerile_prezidentiale_24_noiembrie_2019.jpg

Ambasada României la Paris a gazduit mai multe sectii de vot pentru alegerile prezidentiale, 24 noiembrie 2019.
Ambasada României la Paris a gazduit mai multe sectii de vot pentru alegerile prezidentiale, 24 noiembrie 2019.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

44.600 de români au votat până la ora 19:45, ora locală, la cele 50 de secţii de vot amenajate în întreaga Franţă. A fost primul an în care s-a putut vota, la fiecare tur, timp de trei zile. Iar alegătorii români au fost foarte mulţumiţi că nu au mai trebuit să stea ore întregi la cozi pentru a putea alege.

O doamnă povesteşte că astăzi a venit cu drag la vot, la Ambadasa României din Paris, ştiind că nu va trebui să mai stea ore întregi la coadă: « Am venit acum câţiva ani şi era o coadă foarte mare şi de atunci nu am mai venit. Acum, cu cele trei zile de vot, în sfârşit putem veni să votăm. Am venit pentru ca să se schimbe România. După 30 de ani ar fi cazul să mergem înainte, să nu tot stăm pe loc. Ar fi multe de schimbat: lumea politică, şcoală mai multă să se facă, valorile înainte de toate, să devenim într-adevăr o ţară europeană. Să ieşim odată din această sferă balcanică pe care am avut-o întotdeauna. Sunt de la Cluj, un oraş modern care se schimbă dar aş vrea ca şi România profundă să se schimbe."

Am găsit într-una din secţiile de vot de la Ambasada României din Paris o doamnă în vârstă de 91 de ani: “Locuiesc în Bucureşti iar în Franţa mă aflu în vizită la fiul meu. Multe sunt de schimbat în România dar în primul rând mentalitatea oamenilor, dar asta e greu de schimbat. Aş cere viitorului preşedinte să fie mai aproape de oameni, să îi ajute, aibă grijă de pensionari şi de copii.”

Un tânăr a venit împreună cu soţia la vot, bucuroşi amândoi că nu au trebuit să aştepte ore în şir în faţa ambasadei pentru a-şi putea exprima votul: “Încercăm să schimbăm viitorul, în măsura noastră. Totul ar fi de schimbat în ţară. Dar nu sunt convins că avem oamenii de care avem nevoie, aş dori să fi avut şi alte opţiuni.” 

Anca a venit la vot cu întreaga ei familie: “Ar fi enorm de multe lucruri de schimbat în ţară. Dar deja dacă ne-am apropia mai mult de valorile noastre tradiţionale  de dinainte de comunism ar fi deja extraordinar.” Mama Ancăi spune la microfonul RFI că a votat din dorinţa de a schimba ceva în România: “Locurile de muncă sunt puţine iar studenţii, când termină facultatea pleacă din ţară.” Soţul ei spune că a venit din spirit civic la vot: «Sunt prea multe de reparat în ţară. Au fost multe distruse. În special industria iar acum s-a creat o falie între tineret şi cei care sunt în vârstă. Pensionarilor le e frică de pensiile mici şi de faptul că nu le ajunge pentru problemele lor de sănătate. Tineretul are impresia că pensionarii le iau banii din veniturile lor şi le crează probleme. E o problemă foarte complicată. »

Robert a plecat din ţară de 12 ani, mai întâi în Portugalia iar acum trăieşte în Franţa şi nu s-ar întoarce în condiţiile actuale în România: «Am venit la vot pentru că am simţit că am o obligaţie faţă de ţara noastră. Pentru ca să votăm pentru ceva mai bun pentru noi. Am plecat din ţară de mult timp. Mai întâi a plecat mama iar la vârsta de 14 ani am plecat şi eu. Acum am 26 de ani. În condiţiile actuale nu m-aş întoarce în ţară. România ar trebui să arate măcar puţin mai bine faţă de cum arată acum. Este foarte greu să ai încredere în ceea ce a fost până acum în România”.

Mihai lucrează de 15 ani în Franţa şi este mulţumit de modul în care s-au organizat alegerile prezidenţiale din acest an: “Nu am stat deloc la coadă, a fost foarte bine. Nu există comparaţie cu alţi ani în chestiunea organizării votului. Lumea a fost foarte mulţumită de această dată. Ultima oară am stat 6 ore şi nu am reuşit să votez: am ajuns în faţă, la intrarea în ambasadă, s-au închis uşile, poliţia a dat cu gaze pentru a ne împrăştia – aceasta a fost ultima mea imagine despre alegeri. Acum, am votat pentru o schimbare. Mentalitatea ar trebui schimbată în primul rând. Cred că mai e nevoie de câţiva ani pentru asta. Au trecut 30 de ani de la revoluţie dar am încredere că generaţia următoare va fi altfel. Aş vrea să cer preşedintelui să asculte mai mult poporul şi să ia măsuri pentru popor. Din acest motiv sunt aleşi: să facă precum poporul decide şi nu invers.”