
Special Paris
Franţa: măsuri drastice pentru a combate violenţele conjugale
feminicid.jpg

In prezenţa mai multor miniştri din cabinetul său, premierul Edouard Philippe a prezentat seria de măsuri destinate să combată violenţele conjugale. Ocazie cu care oficialul de la Paris a recunoscut că „au existat disfuncţii pe care am refuzat până acum să le conştientizăm. Astăzi, societatea are nevoie de un electroşoc.”
Trebuie spus că Franţa stă foarte prost la acest capitol al violenţelor conjugale. Potrivit Observatorului naţional al violenţelor comise contra femeilor, cel puţin 220.000 de femei majore sunt anual victime ale unor violenţe în sânul cuplului lor. In acest cadru conjugal anul trecut au fost ucise 121 de femei. Anul acesta, până în data de 25 noiembrie, au murit déjà 138 de femei, ucise de soţul, iubitul sau amantul lor.
Tinând cont de aceste date şi fapte, guvernul a anunţat deci o serie de măsuri care repede vor face obiectul unui proiect de lege ce va fi discutat în ianuarie de parlament. Cele circa 40 de măsuri se pot împărţi în trei capitole, trei axe majore.
Primul se referă la tratarea violenţelor de la rădăcini, încă din fragedă pruncie, mizând pe educaţie. Profesorii vor fi astfel obligatoriu formaţi în privinţa egalităţii între fete şi băieţi. De asemenea, în cadrul serviciului naţional universal – program de două săptămâni impus tinerilor în locul armatei – tinerii vor fi atenţionaţi şi sensibilizaţi cu privire la această chestiune. Scopul final este de a „eradica orice gest sau atitudine macistă.”
„Trebuie de asemenea prevenite şi deconstruite stereotipurile în rândul tinerilor, în toate şcolile, pentru a schimba mentalităţile cu privire la drepturile femeilor sau la stereotipurile sexiste care sunt încă foarte prezente în societatea noastră” pledează şi Françoise Brié, preşedinta „Federaţiei naţionale solidaritate femei”.
In al doilea rând, oficialii francezi vor lua măsuri pentru a proteja victimele şi copiii acestora. „Incă de la primele violenţe psihologice, fiecare minut contează” a subliniat premierul francez. Numărul de urgenţă gratuit, platforma telefonică la care pot suna victimele, va funcţiona 24 de ore din 24, 7 zile din 7, lucru care nu era cazul până acum. De asemenea se va confisca arma de foc a soţilor violenţi încă de la prima plângere depusă de victimă. In fine, secretul medical se va ridica în condiţii foarte stricte, în cazul în care victima este în pericol de a fi din nou violentată. Se mai duc discuţii între ministerul justiţiei şi ordinul medicilor pentru a defini exact condiţiile în care medicii vor putea trage semnalul de alarmă şi fără acordul victimei.
Alte măsuri anunţate acum de guvern fuseseră parţial sau complet dezvăluite încă de câteva zile sau săptămâni. Astfel, se va creea o grilă de evaluare destinată forţelor de ordine – poliţişti şi jandarmi. De asemenea, în următorii doi ani se vor creea 80 de noi posturi de lucrători sociali în comisariate. Actualmente, în toată Franţa, nu există decât 271 de astfel de angajaţi care se ocupă de victime când acestea vin la comisariate ca să depună plângere. Nu în ultimul rânbd, şeful guvernului vrea să suprime anumite „absurdităţi juridice” precum obligaţia alimentară care-i obligă pe copii să ajute financiar un tată violent. Această chestiune a revenit în actualitate graţie a două surori care, pe când erau încă mici copile, au asistat la uciderea mamei lor de către tatăl lor. Acesta din urmă a fost condamnat la 15 ani închisoare. Trei decenii după acestă dramă, cele două fiice au fost somate de un tribunal să plătească azilul în care ajunsese tatăl lor la bătrâneţe. In acelaşi sens merge şi decizia de a suprima autoritatea parentală pentru tatăl violent.
Psihiatra Aurore Sabouraud-Seguin descrie astfel profilul bărbaţilor violenţi. „Există două grupuri: primul este format din perveşi narcisişti care sunt preocupaţi doar de persoana lor şi vor să-i domine pe toţi ceilalaţi. Apoi, există bărbaţii în situaţii sociale dificile, aflaţi sub influenţa alcoolului. Alcoolul şi drogurile sunt doi factori extrem de importanţi în violenţe şi chiar în crime” spune specialista.
In fine, noţiunea de „sinucidere forţată” va fi înscrisă şi ea în lege ca o infracţiune cu circumstanţe agravante. Idea de a pedepsi şi violenţele psihologice vine tot dintr-o dramă recentă. O femeie s-a sinucis aruncându-se de pe geam în momentul în care a revenit acasă soţul ei, proaspăt ieşit din închisoare unde ispăşise o pedeapsă pentru violenţe conjugale.
A treia direcţie în care va acţiona guvernul este cea a urmăririi autorilor unor violenţe conjugale. In fiecare regiune franceză se vor construi astfel două structuri, două centre de reinserţie şi formare a acestor oameni violenţi.
Chestiunea polemică a acestui plan ambiţios este cea a mijloacelor financiare puse la dispoziţie. Se estimează la minimum 500 de milioane de euro suma necesară ori guvernul nu a anunţat nimic precis sau a evocat cifre mult sub aşteptări, circa 30 de milioane. Sâmbătă, cu ocazia manifestaţiei naţionale contra violenţelor sexuale şi sexiste, s-a scandat, printre altele, sloganul „vrem un miliard nu un milion”. Odată anunţate măsurile guvernamentale, decepţia riscă să fie mare la acest capitol.