Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mali: 13 militari francezi morţi într-un accident de elicoptere

mali.jpg

Elicopter Tigre al armatei franceze desfàsurat în Mali, februarie 2019
Elicopter Tigre al armatei franceze desfàsurat în Mali, februarie 2019
Sursa imaginii: 
Statul-major al armatelor franceze

Un accident între două elicoptere de luptă franceze a provocat aseară moartea a 13 militari francezi desfăşuraţi în Mali în cadrul operaţiunii Barkhane. Anunţul a fost făcut marţi dimineaţă de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Este vorba de cel mai ucigător incident de când Franţa este prezentă în Sahel pentru a combate grupurile jihadiste.

In comunicatul preşedinţiei franceze publicat marţi, Emmanuel Macron salută „curajul militarilor morţi pentru Franţa. 6 ofiţeri, 6 subofiţeri şi un caporal-şef au căuzt în cursul unei operaţiuni de combatere a terorismului” mai precizează şeful statului.

Accidentul s-a produs la frontiera dintre Mali, Burkina Faso şi Niger, în regiunea zisă Liptako Gurma, acolo unde operează grupurile jihadiste. Militari francezi la sol urmăreau de câteva zile un grup terorist. Luni seară ei urmau să primească sprijin aerian. Două elicoptere militare, un Cougar şi un Tigre, zburând la foarte joasă altitudine şi gata să recupereze soldaţi francezi aflaţi la sol, s-au ciocnit prăbuşindu-se nu departe unul de altul. Niciunul dintre soldaţii aflaţi la bord nu a supravieţuit.

Victimele – paraşutişti, genişti şi membri ai unor trupe de elită – făceau parte din mai multe unităţi ale armatei franceze actualmente desfăşurate în Mali.

Franţa, prezentă în Sahel din 2013 pentru a lupta contra islamiştilor radicali, mai întâi prin operaţiunea Serval şi apoi Barkhane, a plătit un tribut greu pe acest front. Până acum, peste 40 de militari francezi au murit în regiune. Incidentul de aseară este cel mai ucigător înregistrat de armata franceză, nu doar de când este prezentă în Sahel ci din 1983 încoace, an în care 58 de militari francezi mureau într-un atentat comis contra lor în Liban.

 

 
Mali: 13 militari francezi morţi într-un accident de elicoptere