Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interviu cu artistul Mircea Cantor: “A colabora cu Opera de la Paris este o imensă onoare”

6f7af10029bcf59a35635b8213d55753_l.jpg

Sursa imaginii: 
La Poste Française / Opéra Garnier

Anul 2019 a însemnat, pentru arta lirică franceză, o dublă aniversare. S-au împlinit 350 de ani de la crearea Operei naţionale din Paris, şi 30 de ani de la inaugurarea Operei Bastilia. Cronica pariziană de săptămîna aceasta, semnată de Matei Vişniec şi de invitatul său Mircea Cantor, ne va evoca prima dintre aceste aniversări.

Opera Garnier, cum i se mai spune Operei naţionale, a marcat aniversarea prin mai multe iniţiative, iar la unele dintre ele l-a asociat pe artistul român Mircea Cantor.

El a fost invitat să ilustreze, în stilul său inconfundabil, cîteva dintre caietele-program ale creaţiilor de anul acesta. Si tot Mircea Cantor este artistul care şi-a pus amprenta grafică pe două timbre aniversare emise de Poşta franceză pentru a marca trei secole şi jumătate de cînd Regele Soare (Ludovic al XIV-lea) a semnat actul de naştere al Operei pariziene.

Cele două timbre au fost emise în cinci sute de mii de exemplare fiecare, ceea ce înseamnă de fapt un milion de timbre de colecţie pe care se află semnătura artistului român Mircea Cantor. Un artist total, explorînd cu pasiune şi cu propuneri de o mare originalitate arta fotografică, sculptura, desenul, instalaţiile, tehnica video… Să-i ascultăm însă impresiile legate de această experienţă cu totul specială, colaborarea cu Opera de la Paris.

Mai semnalăm că miercuri 27 noiembrie lui Mircea Cantor i se acordă, din partea Preşedintelui României domnul Klaus Iohannis, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Ceremonia va avea loc la sediul Ambasadei României de la Paris, la ora 19h30.  

Pentru merite deosebite în sfera relaţiilor culturale româno-franceze şi pentru contribuţii importante avute în contextul Sezonului România-Franţa mai primesc distincţii şi alte personalităţi: Ami Barak, Serge Lasvignes, Bernard Blistène și Claude d’Anthenaise.