Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mali: un conflict intern care ar putea destabiliza o vastă regiune

2013-08-25t085040z_1013089104_gm1e98p1a1i01_rtrmadp_3_mali-un_1_0.jpg

Militari malieni şi tuaregi.
Militari malieni şi tuaregi.
Image source: 
MALI-UN/ REUTERS/Joe Penney/Files

Franţa se pregăteşte să le aducă un omagiu naţional, luni 2 decembrie, celor 13 militari care şi-au pierdut viaţa în Mali după ce s-au ciocnit două elicoptere aflate în misiune. Cutiile negre ale celor două aparate au fost recuperate, ne informează agenţiile de presă, şi ancheta în curs va elucida poate circumstanţele acestui tragic accident. Revine însă în actualitate şi dezbaterea legată de situaţia din Mali, ţară în care islamul, cu o tentă animistă, este religia practicată de 90 la sută dintre locuitori.

Fostă colonie franceză, Mali şi-a obţinut independenţa în 1960. În prezent, însă, existenţa sa ca stat este ameninţată pe fondul unei crize profunde care nu este doar instituţională, economică şi politică. Jihadismul a accentuat de fapt diviziunile interetnice ale ţării. După Niger, Mali este cel mai mare stat din Africa de vest iar destabilizarea sa ar însemna o catastrofă pentru ţările vecine: Mauritania, Algeria, Niger, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea şi Senegal.

Din 2012 încoace o mişcare rebelă, formată din mai multe curente dar în cadrul căreia tuaregii sunt majoritari, reprezintă o ameninţare continuă. În ianuarie 2013 Franţa a intervenit militar pentru a opri înaintarea rebelilor spre capitală, Bamako. Un acord de pace a fost semnat în 2015 dar dialogul naţional şi reconcilierea nu avansează. Grupurile armate ar fi trebuit să depună armele şi să fie integrate în armata maliană, ceea ce nu s-a întîmplat. Clasa politică este divizată şi, din punctul multor comentatori, incompetentă. Iar autoritatea statului inexistentă. “Cînd văd în ce hal este armata mi se face frică” declară ministrul malian al apărării, cuvinte reluate de Agenţia France Presse.

Tuaregii revendică de fapt independeţa unei vaste regiuni din nordul ţării, Azawad. Concomitent, însă, în Mali se agită tot felul de grupuri, clanuri şi facţiuni, cu interese greu de înţeles pentru occidentali şi chiar şi pentru francezi. Si mai grav este însă faptul că cei 4500 de militari francezi aflaţi pe teren încep să fie consideraţi de unii malieni şi chiar politicieni ca o forţă de ocupaţie. Misiunea de reconstrucţie a ţării le apare multor experţi ca imposibilă, fără un vast impuls în primul rînd din partea celor 18 milioane de malieni şi a celor 60 de etnii.