Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Internetul - coşmar al puterilor totalitare

000_1mi334_0.jpg

O tînără iraniană cu telefonul mobil fără conexiune Internet la Teheran pe 23 noiembrie 2013
O tînără iraniană cu telefonul mobil fără conexiune Internet la Teheran pe 23 noiembrie 2013
Image source: 
ATTA KENARE / AFP

Organizaţia neguvernamentală Access Now, care coordonează o campanie pentru accesul liber la Internet, arată că anul trecut autorităţile din 25 de ţări au întrerupt Internetul de 196 de ori. Printre altele, Internetul este şi un “motor” al mobilizărilor în favoarea democraţiei, pe care puterile totalitare încearcă să-l controleze.

In Irak, în India, în Sudan… şi recent în Iran, Internetul a fost întrerupt pentru ca manifestanţii şi contestatarii să nu poată comunica între ei, dar şi pentru ca imagini legate de represiune să nu poate fi difuzate în străinătate. 

Experţii arată că Internetul nu este chiar atît de uşor de blocat. Iar blcoarea sa, scrie Agenţia Frace Presse, poate avea consecinţe grave pentru o ţară, întrucît Internetul înseamnă şi legături interbancare, deci orice întrerupere duce şi la perturbări comerciale. China, de exemplu, care nu are propriul său Internet, operează o “filtrare” a căutărilor, recurge la cenzură, dar nu a făcut încă niciodată ceea ce au făcut ayatolahii.

Pentru ca lumea exterioară să nu afle nimic, sau mai precis ca să nu poată evalua amploarea revoltelor izbucnite pe 15 noiembrie, ayatolahii au redus pe 16 noiembrie cu 95 la sută traficul obişnuit pe Internet dintre Iran şi exterior. Comentatorii avizaţi vorbesc de un “blackout istoric” prin amploarea şi caracterul său sofisticat. Si există temerea că Iranul îşi va menţine capacitatea de a controla şi chiar bloca Internetul.

Nu este de mirare în orice caz că regimul de la Teheran acuză Statele Unite, dar şi Israelul sau Arabia saudită, de “complot”. Seful diplomaţiei americane Mike Pompeo a precizat de altfel că în contextul revoltelor din Iran au fost trimise în Statele Unite în jur de 20 000 de mesaje, înregistrări video, fotografii şi informaţii privind abuzurile regimului integrist. Iranul a anunţat arestarea a opt persoane bănuite de a avea legături cu serviciile secrete americane şi afirmă că a reuşit să dejoace “un complot foarte periculos”.