Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Galeristul Paul Amarica: „Avem o şcoală foarte bună de artă în România, avem artişti mari pe care însă nu ştim să-i promovăm”

20191127_175830.jpg

Paul Amarica în galeria care-i poartà numele la Paris, nu departe de Champs-Elysées
Paul Amarica în galeria care-i poartà numele la Paris, nu departe de Champs-Elysées
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Paul Amarica, 51 de ani, este un personaj atipic în peisajul diasporei de la Paris. Suceveanul, cu studii de mecanică de precizie, a sosit în Franţa în 1991, fără să vorbească limba franceză dar cu ambiţii mari şi un trecut de sportiv de performanţă, de luptător de greco-romane. In 1998, îşi deschide, la doi paşi de celebra arteră Champs-Elysées, o galerie de artă care-i poartă şi azi numele. Paul Amarica promovează mai ales artişti români contemporani care trăiesc, sau nu, în Franţa. In acest moment este prezentată de exemplu expoziţia „Peisaj 84, 35 de ani mai târziu”. O expoziţie în care putem vedea opere a 4 artişti români majori care făceau parte, în 1984, din grupul „Prolog”. Printre tablourile acestor artişti, colegul nostru Vasile Damian a realizat un interviu cu singurul galerist român de renume din Paris.

In interviul pe care ni l-a acordat, Paul Amarica recunoaşte că „nu a putut să se detaşeze niciodată de locul în care s-a născut şi în care a fost crescut şi educat”.

Printre planurile sale este să participe la „crearea unui muzeu de artă contemporană la Suceava”, oraşul său natal. „M-as bucura să văd muzee multe în România. Avem o şcoală foarte bună de artă în România, avem artişti mari pe care însă nu ştim să-i promovăm” regretă galeristul român stabilit la Paris.

In finalul interviul, comentând puţin situaţia politică actuală din România, Paul Amarica e de părere că „politicienii trebuie să înţeleagă că e nevoie de seriozitate ca să punem ţara pe drumul cel bun. E momentul să trecem la lucruri serioase ca să ne bucurăm şi noi, cei din diasporă. Imi doresc să mă pot lăuda cu România noastră” spune Amarica.

Ghidul galeriile din Franta unde este mentionatà si "galeria Amarica" din Paris

 
Interviu cu galeristul Paul Amarica