Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Generalul Lecointre: una din mizele misiunii franceze în Mali este securitatea Europei

mali_succes_dune_operation_menee_avec_les_soldats_de_barkhane_et_le_niger_0.jpg

Militari francezi din cadrul misiunii Barkhane în Mali
Militari francezi din cadrul misiunii Barkhane în Mali
Sursa imaginii: 
RFI/ Anthony Fouchard

Parisul dezminte afirmaţiile jihadiştilor din Mali care pretind că ar fi provocat ei, luni 25 noiembrie, ciocnirea în zbor a două elicoptere franceze, accident de luptă soldat cu 13 morţi. Generalul François Lecointre, şeful de stat major al armatei franceze, a acordat vineri 29 noiembrie un lung interviu la Radio France International şi a adus mai multe precizări legate de misiunea militară franceză din Mali.

Acest teribil accident intervenit în contextul unei operaţiuni declanşată împotriva unui grup jihadist a provocat un adevărat şoc emoţional în Franţa, iar luni 2 decembrie victimelor li se va aduce un omagiu naţional. Între timp se discută însă şi despre strategia franceză în Mali, unde unii experţi afirmă că misiunea Barkhane s-a împotmolit. Există însă afirmaţii şi mai grave. Francezilor li se reproşează uneori că s-ar afla în Mali pentru a profita de resursele miniere şi de bogăţiile din nordul acestei ţări, o regiune unde tuaregii ar vrea să-şi declare independenţa. Răspunzînd acestor rumori şi alegaţii, generalul Lecointre a precizat următoarele:

 “Nu mai suport aceste rumori, aceste alegaţii şi acuzaţii mincinoase. Forţele franceze se află în Mali pentru a restaura o situaţie de care depinde în acelaşi timp securitatea noastră, a francezilor, şi de care depinde stabilitatea şi securitatea Europei. Pentru că, în ultimă instanţă, se află în joc astăzi stabilitatea întregii Africi sahariene şi a Africii de vest.”

Sunt deci cuvintele şefului de stat major al armatei franceze care mai arată, cu luciditate, că Franţa nu aşteaptă o victorie definitivă într-o regiune a Africii de talia Europei unde jihadiştii sunt foarte mobili şi dispun de numeroase reţele de sprijin. “Niciodată militarii francezi nu vor defila, ca învingători, trecînd pe sub Arcul de Triumf, pentru a sărbători o victorie definitivă în Africa de vest”, a mai spus generalul Lecointre. Dar lupta armatei franceze “este utilă şi necesară”, a mai subliniat el.

Numeroşi specialişti confirmă viziunea generalului, şi anume că stabilitatea va fi obţinută prin negocieri. Pentru moment, însă, nici un responsabil politic francez nu privilegiază negocieri cu aşa-numita branşă vest-africană a grupului care se auto-intitulează stat islamic. În cazul însă în care toate facţiunile ar depune armele sau s-ar abţine o lungă perioadă de la orice violenţă, s-ar putea profila la orizont şi o bază pentru negocieri.

Francezii urmăresc evident o altă operaţiune care “s-a împotmolit”, cea lansată de americani în Afganistan. După ce ani de zile americanii au exclus orice acord cu talibanii, acum chiar la cel mai înalt nivel ei recunosc că pacea nu poate fi obţinută numai prin mijloace militare. Preşedintele Donald Trump a efectuat joi 28 noiembrie o vizită surpriză în Afganistan pentru a petrece un moment în mijlocul soldaţilor americani cu ocazia sărbătorii de Thanksgiving, care are loc în cea de-a patra joi a lunii noiembrie. Un gest apreciat de militari, mai ales că preşedintele american a străbătut 13 000 de kilometri pentru doar cîteva ore petrecute pe sol afgan.

“Pînă la urmă vom avea nevoie de o soluţie politică, iar aceasta va fi decisă de locuitorii regiunii”, a mai spus Donald Trump. Cuvinte care au o rezonanţă şi la Paris, deşi geopolitic vorbind destabilizarea Africii de vest riscă să aibă un impact mult mai mare aspura Europei decît haosul afgan asupra Statelor Unite ale Americii.