Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omagiu naţional, la Invalizi, în memoria celor 13 militari francezi morţi în Mali

invalides.jpg

Cosciugele lui Cédric de Pierrepont si Alain Bertoncello în curtea Invalizilor pe 14 mai 2019
Cosciugele lui Cédric de Pierrepont si Alain Bertoncello în curtea Invalizilor pe 14 mai 2019
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Au ajuns în Franţa, duminică, corpurile neînsufleţite ale celor 13 militari francezi morţi accidental în Mali, lunea trecută, în cursul unei operaţiuni contra unor jihadişti. Luni după amiază are loc la Paris un omagiu naţional prezidat de Emmanuel Macron. Cum se va derula acesta?

Dorit şi prezidat de Emmanuel Macron, omagiul naţional se va derula la Invalizi în prezenţa mai multor personalităţi franceze dar şi străine. Vor fi astfel prezenţi pentru a saluta memoria celor 13 militari morţi, preşedintele Mali Ibrahim Boubacar Keïta, foştii preşedinţi francezi François Hollande şi Nicolas Sarkozy, întregul guvern francez, începând cu premierul Edouard Philippe, delegaţii militare, familiile celor dispăruţi, şamd.

Seful statului i-a invitat şi pe primarii comunelor în care sunt staţionate regimentele de unde proveneau militarii morţi şi pe primarii comunelor natale ale celor decedaţi. Fiecare comună unde sunt regimente va trimite câte două clase de copii la Paris. Astfel, vor fi prezenţi la ceremonie circa 200 de elevi. In total sunt aşteptate 2.500 de persoane în curtea de onoare a Invalizilor din care circa o mie de locuri sunt rezervate marelui public. Public care va putea urmări ceremonia şi de pe Esplanada Invalizilor unde va fi instalat un ecran gigantic.

Ceremonia va debuta la ora 15 printr-o trecere în revistă a trupelor. Emmanuel Macron, însoţit de prima doamnă, Brigitte Macron, va pronunţa apoi timp de o jumătate de oră un elogiu funebru în cursul căruia va evidenţia în particular eroismul celor morţi în Mali. In fine, preşedintele Franţei le va acorda apoi, cu titlu postum, Legiunea de onoare fiecăruia dintre cei 13 soldaţi morţi lunea trecută pentru Franţa. Va urma un minut de reculegere şi, în fine, La Marseillaise, imnul naţional francez.

Omagiu naţional, la Invalizi, în memoria celor 13 militari francezi morţi în Mali