Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parchetul din Paris deschide o anchetă în urma scandalului legat de corpurile donate Facultăţii de medicină

medecine2.jpg

Facultatea de medicinà Paris-Descartes
Facultatea de medicinà Paris-Descartes
Image source: 
Flickr

Scandalul corpurilor donate Facultăţii de medicină din Paris şi conservate în condiţii nedemne continuă să facă valuri. In urma revelaţiilor iniţiale, făcute miercuri de revista L'Express, Centrul de donare al cadavrelor de la Universitatea Paris-Descartes a fost închis din ordinul ministerului Invăţământului superior. Acum a venit rândul Parchetului din Paris să anunţe deschiderea unei anchete pentru "prejudicii aduse integrităţii unui cadavru".

Ancheta din L'Express denunţă "condiţiile indecente" de conservare a cadavrelor deţinute de Centrul de donare al corpurilor din cadrul universităţii de medicină Paris-Descartes, templul medicinei din Franţa, considerat de asemenea cel mai mare centru de anatomie din Europa.

"Zeci de cadavre goale, dezmembrate, unele descompuse. Altele înegrite sau găurite, roase de şoareci. Saci de gunoi din care atârnă bucăţi de carne umană. Pe sol capete de oameni." Descrierile făcute de L'Express sunt pe cât de sordide pe atât de greu de suportat. Noroc că fotografiile din 2016 la care a avut acces revista nu sunt publicate. Din respect pentru defuncţi şi familiile acestora, L'Express şi-a ilustrat ancheta cu simple desene dar şi-a intitulat-o "O groapă comună în inima Parisului".

In Franţa, donarea corpurilor pentru medicină este un gest personal şi voluntar. Fiecare preluare a corpului face obiectul unui proces foarte reglementat şi posibil doar într-unul din cele 28 de centre repartizate pe întreg teritoriul ţării. Centrul de donare al corpurilor de la universitatea Paris-Descartes a fost creat în 1953 şi se află în incinta facultăţii, în plin cartier latin. El are particularitatea de a propune "cadavre proaspete" adică fără formol, necongelate şi conservate mai multe săptămâni după deces. Institute celebre din capitală le-au folosit de exemplu pentru a ameliora chirurgia reparatorie iar firma Carmat şi-a pus la punct, graţie acestor corpuri donate ştiinţei, inima artificială.

De mai mulţi ani, numărul de corpuri donate e în scădere. De la 1.100 în 1982 s-a ajuns la doar 630 în 2018. Vârsta medie a cadavrelor a crescut însă simţitor de la 73 la 86 de ani între 1982 şi 2013. De notat că donarea trupului nu este întotdeauna un act gratuit. In regiunea pariziană trebuie să plăteşti între 400 şi 700 de euro dacă vrei să foloseşti experienţelor medicale. Aceşti bani trebuie în mod normal să folosească la buna întreţinere a defunctului până la utilizarea sa corectă pentru cercetători sau medici, într-un loc special amenajat pentru asta. Ori, spune L'Express, etajul 5 al universităţii pariziene nu a evoluat deloc de când a fost creat acum aproape 7 decenii. Regulile elementare de etică nu sunt respectate, cadavrele sunt conservate în condiţii sinistre, "ca în urmă cu câteva secole" spune unul dintre interlocutorii revistei L'Express.

In urma diverselor demisii înregistrate în fruntea instituţiei în anii 2016-2017, o serie de renovări şi ameliorări au început să se facă ici şi colo. Au dispăruit şoarecii, zeci de corpuri putrezite au fost incinerate şi camerele frigorifice funcţionează cât de cât. In schimb persistă şi azi, contrar regulilor etice şi fără consimţământul defuncţilor sau ai apropiaţilor acestuia, comerţul cu cadavre sau cu organe şi membre. Dacă profesorii de medicină au acces la aceste corpuri, şi firme private precum laboratoare pot achiziţiona "piese anatomice" sau închiria sălile de disecţie ale facultăţii de medicină. Astfel, preţul închirierii unei săli variază de la 700 la 900 de euro ziua. Un corp întreg este facturat 900 de euro, un membru singur, doar 400.

Parchetul din Paris deschide o anchetă în urma scandalului legat de corpurile donate Facultăţii de medicină