Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul francez: dezbatare legată de definiţia antisemitismului

france-crif-emmanuelmacron.jpg

Preşedintele Emmanuel Macron pronunţînd un discurs pe 20 februarie 2019 la dineul Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa
Preşedintele Emmanuel Macron pronunţînd un discurs pe 20 februarie 2019 la dineul Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa
Image source: 
Ludovic Marin, Pool, AFP

Parlamentul francez analizează marţi 3 decembrie o propunere de rezoluţie destinată să întărească lupta împotriva antisemitismului. Definiţia antisemitismului care va fi supusă aprobării deputaţilor francezi suscită însă unele controverse.

Într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, Francis Kalifat, preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa, le cere deputaţilor să adopte rezoluţia cu un număr cît mai mare de voturi. Acest vot parlamentar francez intervine după ce pe întîi iunie 2017 Parlamentul european a adoptat o rezoluţie invitînd toate statele membre ale Uniunii Europene să adopte şi să aplice definiţia antisemitismului aşa cum emană din partea Alianţei Internaţionale pentru memoria Holocaustului.

Concomitent, însă, 127 de intelectuali evrei din întreaga lume semnează o tribună în cotidianul Le Monde prin care le cer deputaţilor francezi să nu sprijine această propunere de rezoluţie. Argumentul lor este că în textul respectiv antisemitismul şi antisionismul sunt asociate, ceea ce ar duce la subminarea libertăţii de expresie. Citez din cotidianul Le Monde: „Definiţia dată de Alianţa Internaţională pentru memoria Holocaustului este deja utilizată pentru a stigmatiza şi reduce la tăcere criticile formulate în legătură cu statul Israel”.

Dezbaterea se anunţă în orice caz foarte interesantă. Cei 127 de intelectuali pun în evidenţă unele paradoxuri care rezultă din asimilarea antisionismului cu antisemitismul (sionismul fiind mişcarea de restabilire a suveranităţii evreieşti în Palestina). Citez tot din Le Monde: „Fără îndoială există antisemiţi printre cei care se opun sionismului. Dar există deasemenea mulţi antisemiţi printre cei care susţin sionismul”.

De notat că preşedintele francez Emmanuel Macron este favorabil adoptării definiţiei dată de Alianţa Internaţională pentru memoria Holocaustului. Opinia sa este că „antisionismul reprezintă una din formele moderne ale antisemitismului”.

In prezent, respectiva definiţie este utilizată de 20 de ţări, dintre care 16 fac parte din Uniunea Europeană. Intr-un articol publicat tot de Le Monde, Frédéric Potier, delegat interministerial pentru lupta împotriva tuturor formelor de antisemitism, rasism şi ură, afirmă următoarele: „Definirea corectă a antisemitismului nu va duce la dispariţia sa ca prin magie, nimeni nu-şi imaginează acest lucru. Dar a înţelege mai bine antisemitismul înseamnă a-l combate mai eficient”.