Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: "Adesea, libertatea are gustul sângelui vărsat"

20191202_155335.jpg

Presedintele Emmanuel Macron, în curtea de onoare a Invalizilor, în fata sicrielor soldatilor francezi morti în Mali, 2 decembrie 2019
Presedintele Emmanuel Macron, în curtea de onoare a Invalizilor, în fata sicrielor soldatilor francezi morti în Mali, 2 decembrie 2019
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In curtea de onoare a Invalizilor a avut loc, luni după-amiază, un omagiu naţional în memoria celor 13 militari francezi morţi în Mali acum o săptămână. Ceremonia funebră a fost prezidată de Emmanuel Macron. Au fost prezenţi circa 2.500 de oameni din care o mie erau anonimi, francezi veniţi să asiste la acest adio spus de Franţa celor care au murit pentru ţară.

"Adesea, din păcate, libertatea are gustul sângelui vărsat". Este fără îndoială fraza care va rămâne în memoria celor care au asistat la acest omagiu naţional adus celor 13 militari francezi morţi lunea trecută în Mali, într-un accident de elicopter, pe când interveneau contra unui grup de jihadişti aflaţi la sol. Fraza, ca o sentinţă, a fost amintită de Emmanuel Macron încă de la începutul intervenţiei sale în curtea de onoare a Invalizilor.

Emmanuel Macron rostind elogiul funebru în memoria celor 13 militari morti în Mali (Foto: Vasile Damian)

Curte însorită dar cu o temperatură glacială în care se aflau circa 2.500 de oameni, multe personalităţi dar şi o mie de francezi de rând, anonimi, veniţi să aducă un ultim omagiu celor care "au murit în operaţiune pentru Franţa, pentru a proteja popoarele din Sahel, pentru securitatea compatrioţilor lor şi pentru libertatea lumii, pentru noi toţi" cum avea să spună preşedintele francez:

Cele 13 sicrie ale militarilor francezi morti în Mali, aliniate în curtea de onoare a Invalizilor (Foto: Vasile Damian)

Numele celor 13 militari morţi în Mali vor fi înscrişi cât de repede pe monumentul recent inaugurat la Paris de preşedintele Emmanule Macron în memoria tuturor celor morţi în operaţiuni exterioare.

La finalul ceremoniei de la Invalizi, înaintea intonării Marseiezei - imnul naţional al Franţei - şi a marşului funebru al lui Chopin, muzică pe care aveau să iasă din curte cele 13 sicrie învelite în drapelul tricolor francez - Emmanuel Macron le-a decernat, cu titlu postum, celor 13 Legiunea de onoare în grad de cavaler.

Presedintele Emmanuel Macron le acordà celor 13 militari morti în Mali, cu titlu postum, Legiunea de onoare în grad de cavaler (Foto: Vasile Damian)

Din 2013, în diversele operaţiuni franceze din Mali menite să combată terorismul - Serval şi apoi Barkhane - au murit déjà 41 de militari francezi. Armata din Mali a pierdut de partea ei 150 de soldaţi în lupta anti-jihadistă. E şi motivul pentru care preşedintele acestei ţări africane, Ibrahim Boubacar Keïta, a fost prezent şi el la ceremonia omagială de la Invalizi.

Cele 13 sicrie ale militarilor morti în Mali ies din curtea de onoare a Invalizilor pe muzica marsului funebru al lui Chopin (Foto: Vasile Damian)

 
Emmanuel Macron: "Adesea, libertatea are gustul sângelui vărsat"