
Special Paris
Bilanţ pozitiv al instituţiei care verifică integritatea oamenilor politici francezi
default.png

Inalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice a fost creată în 2013, urmare directă a scandalului Cahuzac după numele fostului ministru socialist al Bugetului, prins şi condamnat pentru fraudă fiscală.
In 6 ani, IATVP a sesizat de 73 de ori justiţia, lucru care s-a soldat cu 12 condamnări. Alte 50 de afaceri mai sunt pe rol, spune Jean-Louis Nadal în interviul-bilanţ acordat confraţilor de la ziarul Le Parisien. Printre aceşti 50 de aleşi urmăriţi, circa 15 sunt bănuiţi că ar fi deturnat indemnităţile lor de aleşi la care au dreptul. "99% dintre persoanele controlate de autoritate sunt însă în regulă" mai precizează preşedintele instanţei însărcinată să promoveze şi să supravegheze integritatea oamenilor politici.
Opt ani după afacerea Cahuzac, Nadal, procuror de meserie, spune că "graţie sfaturilor şi pedagogiei", a reuşit să schimbe multe lucruri în mentalităţile aleşilor. "La început, mulţi aleşi îşi puneau nevestele sau iubitele să completeze declaraţia de bunuri. A declara bunurile mobiliare precum operele de artă sau caii de curse li se părea unor ceva complet anormal" mai spune Jean-Louis Nadal în interviul din Parisien.
In finalul intervenţiei sale, încă preşedintele IATVP estimează că "e nevoie să se continue eforturile pentru a restabili o încredere durabilă între cetăţeni şi clasa politică. Bătălia va fi câştigată în ziua în care cetăţenii nu vor mai manifesta atâta agresivitate faţă de decidenţi. E suficient un derapaj pentru a auzi afirmaţia populistă "toţi corupţi"".
La începutul activităţii sale Inalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice avea 20 de agenţi. Azi dispune de 51 iar bugetul instanţei s-a dublat, trecând de la 2,8 la 6,5 milioane de euro. Actualmente, peste 2.000 de persoane sunt controlate în fiecare an din cele 15.000 de mandate sau funcţii publice vizate.