Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul Milan Kundera redevine cetăţean ceh

kundera_milan_photo_c._helie_gallimard_coul_6_02.09_0.jpg

Romancierul Milan Kundera a recàpàtat cetàtenia cehà dupà 40 de ani
Romancierul Milan Kundera a recàpàtat cetàtenia cehà dupà 40 de ani
Sursa imaginii: 
C.Hélie/Gallimard

Scriitorul francez Milan Kundera, 90 de ani, stabilit la Paris din 1975 şi autor al romanelor „Gluma”, „Cartea râsului şi a uitării” şi „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, a primit înapoi cetăţenia cehă. Stirea a fost confirmată ziarului Le Figaro de ambasadorul Cehiei în Franţa.

„Este un gest simbolic foarte important, o reîntoarcere simbolică în Cehia a celui mai mare scriitor ceh” spune Peter Drulak, ambasadorul Cehiei la Paris într-un interviu exclusiv acordat ziarului Le Figaro. „I-am înmânat joia trecută certificatul de cetăţenie, la el acasă – Milan Kundera detestă ceremoniile şi patosul – şi i-am prezentat scuzele Cehiei” a mai precizat diplomatul.

Gigant al literaturii europene, autor al romanelor „Ignoranţa”, „Iubiri caraghioase”, „Cartea râsului şi a uitării” şi „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, Milan Kundera îşi pierduse cetăţenia cehoslovacă în 1979, 4 ani după ce fugise din ţara sa şi se stabilise la Paris. In 1981, fostul preşedinte socialist François Mitterrand avea să i-o acorde pe cea franceză.

Ambasadorul Drulak spune în interviul din Figaro că „iniţiativa de a-i reda cetăţenia lui Kundera a fost a lui Andrej Babis. Premierul Cehiei venise anul trecut la Paris cu ocazia centenarului Primului război mondial şi se dusese în vizită la scriitor. Aşa a aflat, cu oarecare stupefacţie, că acesta nu-şi recăpătase cetăţenia înapoi”.

Din spusele diplomatului, această stare de fapte s-ar fi datorat tensiunilor care au existat, chiar şi după revoluţia de catifea, între Vaclav Havel şi Milan Kundera. Tensiuni care ar fi izbucnit în perioada în care Kundera era gata-gata să primească Nobelul pentru literatură.

Incredibila omisiunea a fost aşadar reparată în ceasul al 12-lea, Milan Kundera, în vârstă de 90 de ani, fiind foarte bolnav.

 
Scriitorul Milan Kundera redevine cetăţean ceh