Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In mijlocul manifestanţilor de la Paris (Galerie foto)

20191205_142744.jpg

O parte din manifestantii care au iesit pe stradà în 5 decembrie 2019, la Paris
O parte din manifestantii care au iesit pe stradà în 5 decembrie 2019, la Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Potrivit cifrelor ministerului de Interne, peste 800.000 de persoane au manifestat joi în toată Franţa contra proiectului de reformă a pensiilor. Un proiect menit să instaureze unu regim universal în locul celor 42 existente actualmente. CGT, principalul sindicat al feroviarilor, evocă o cifră aproape de două ori mai mare, 1,5 milioane de oameni. La fel, în timp ce poliţia spune că la Paris au ieşit în stradă 65.000 de protestatari, sindicatul vorbeşte de 250.000.

La Paris, mulţimea de manifestanţi îşi dăduse întâlnire în faţa gărilor de Nord şi de Est - ambele pe bulevardul Magenta - la orele 13 pentru un start al marşului spre place de la Nation la ora 14. Foarte repede, încă de la ora 12, în faţa liniei de start a manifestaţiei, sute şi apoi mii de oameni s-au adunat blocând astfel debutul marşului timp de aproape două ore. Muzica, cârnaţii prăjiţi - faimoşii merguez - vinul şi berea vândute pe mai nimica de-a lungul cortegiului, au întreţinut şi încălzit atmosfera. Era şi nevoie având în vedere că afară termometrele nu au depăşit 3°C.

Studentii si profesorii, cot la cot în manifestatia de la Paris (Foto: Vasile Damian)

Manifestaţia pariziană a luat-o aşadar din loc puţin înainte de 4 după-amiaza. Cum era de aşteptat, la mijlocul parcursului, mai exact în Place de la République, au avut loc primele ciocniri între black blocşii care infiltraseră grupul de sindicalişti şi forţele de ordine. Tomberoane de gunoi, biciclete, semafoare, trotinete - tot atâtea obiecte care au fost arse în piaţa publică, te întrebi şi de ce. O remorcă de şantier a fost şi ea răsturnată şi incendiată.

Echipa de medici care-i îngrijesc pe manifestantii si politistii ràniti în cursul ciocnirilor (Foto: Vasile Damian)

Rezultatul a fost că pompierii şi apoi poliţia au intervenit, "rupând" astfel cortegiul în două. Cei care trecuseră de place de la République au continuat până la Nation, cei din urmă au fost nevoiţi să facă stânga împrejur sau să bată pasul pe loc în aşteptarea revenirii la normal.

Marionete uriase în Place de la République (Foto: Vasile Damian)

Se întunecase déjà dar manifestantii tot mai màrsàluiau pe bulervardul Voltaire înspre Nation (Foto: Vasile Damian)

Tensiunea şi ciocnirile între ultraşi şi poliţie - care a replicat cu gaze lacrimogene - s-au repetat apoi şi în Place de la Nation, locul de dispersare al manifestaţiei sindicale pe la orele 20.

Politisti pe motociclete, gata sà intre în actiune contra huliganilor (Foto: Vasile Damian)

La Paris, parchetul anunţă că au fost interpelate circa 90 de persoane în marginea protestului, 70 fiind încarcerate preventiv.

Zeci de dube cu politisti înconjurau place de la Nation, locul unde avea sà se disperseze manifestatia sindicalà (Foto: Vasile Damian)

Ziua de vineri se anunţă la fel de neagră în transporturi - trenurile şi metrourile vor fi din nou oprite sau la mare ralenti din cauza greviştilor şi asta cel puţin până luni dimineaţă. O parte din profesorii care au făcut grevă joi vor face la fel şi vineri, spre bucuria multor copii.

Fumigene aprinse de sindicalisti, place de la Nation (Foto: Vasile Damian)

Situaţia confuză şi de cvasi-paralizie riscă să se prelungească săptămâna viitoare în aşteptarea primelor detalii ale reformei pensiilor. Detalii pe care le va anunţa, spre sfârşitul săptămânii, premierul Edouard Philippe. De partea sa, preşedintele Emmanuel Macron, iniţiatorul acestui controversat proiect, se declară "calm şi decis să ducă la bun sfârşit reforma, ascultând şi consultându-se" cu partenerii sociali.

Vitrina unei sucursale a bàncii Société générale, vandalizatà de manifestanti violenti (Foto: Vasile Damian)

Trotinete arse, place de la République (Foto: Vasile Damian)

Bicicletà arsà, Place de la République (Foto: Vasile Damian)

Rulotà de santier, ràsturnatà si incendiatà, place de la République (Foto: Vasile Damian)

Metroul parizian va fi în mare parte paralizat pânà luni, 9 decembrie 2019 (Foto: Vasile Damian)

 
In mijlocul manifestanţilor de la Paris (Galerie foto)