Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Greva generală se prelungeşte

statiile_de_metrou_din_paris_au_ramas_inchise_incepand_de_joi_5_decembrie._circula_normal_doar_doua_linii_de_metrou_acestea_fiind_complet_automatizate.jpg

Statiile de metrou din Paris au ramas închise începând de joi 5 decembrie. Circula normal doar doua linii de metrou, acestea fiind complet automatizate.
Statiile de metrou din Paris au ramas închise începând de joi 5 decembrie. Circula normal doar doua linii de metrou, acestea fiind complet automatizate.
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Ïn Paris lumea pleacă cu noaptea în cap pentru a putea ajunge la serviciu. Mijloacele de transport sunt în continuare menţinute în depouri iar în circulaţie se află doar câteva tramvaie şi două metrouri automatizate – care circulă fără conductor. Astfel că cei care încă lucrează îşi folosesc maşinile ceea ce a provocat în regiunea pariziană blocaje rutiere care totalizau luni dimineaţă 600 de km. Reprezentanţii sindicatelor s-au întâlnit luni cu miniştrii de resort pentru a discuta proiectul privind legea pensiilor – cea de la care a plecat acest protest, pe 5 decembrie – când a fost ziua «neagră» aşa cum au denumit-o sindicatele şi în care totul a fost oprit.

Conţinutul viitoarei legi a pensiilor urmează să fie prezentat miercuri. Până atunci protestele continuă.

În Paris, lipsa transportului public afectează practic viaţa cotidiană. Dimineaţa şi seara, staţiile de metrou şi RER sunt arhipline de lume: transportul public este practic blocat iar cei care vor să se asigure că vor ajunge la destinaţie se trezesc foarte devreme căci se poate utiliza transportul public doar la orele de vârf dimineaţa şi seara şi doar pe anumite tronsoane. Peroanele rămân goale pe timpul zilei căci mai nimic nu circulă pe timpul zilei.

Mai exact, regia de transport parizian a deschis, după 4 zile în care au fost complet blocate, doar pentru ziua de luni, 7 linii de metrou dintr-un total de 16 dar ele sunt disponibile doar pe anumite tronsoane. Două linii de metrou sunt funcţionale în integralitate.  

Cei care locuiesc în afara Parisului dar lucrează în capitală au fost nevoiţi în ultimele cinci zile să îşi folosească maşinile persoanle pentru a se deplasa. Ceea ce a determinat luni dimineaţă, în regiunea pariziană blocaje rutiere ce totalizau 600 de km - un record pentru acest an.  

Preţurile la biletele de tren au explodat – dat fiind faptul că foarte puţine trenuri circulă – un tren TGV din 5 şi trei trenuri regionale din 10 iar traficul internaţional este «puternic perturbat», după cum anunţă compania feroviară franceză SNCF.

7 din cele 25 de depouri de autobuze aparţinând regiei de transport public parizian RATP au fost blocate luni dimineaţă de grevişti. A fost necesară intervenţia forţelor de ordine, în jurul orei 9:00 pentru a le debloca.

La fel se întâmplă şi cu rafinăriile. Multe din benzinăriile pariziene sunt închise din cauza blocajelor existente la nivelul rafinăriilor. Cinci rafinării din 8 sunt blocate, anunţă Emmanuel Lépine, secretar federal al sindicatului din Chimie.

Wladimir Perfiloff conduce trenuri în regiunea pariziană şi este determinat să facă grevă până când va reuşi să schimbe proiectul de lege a pensiilor:

"Suntem pregătiţi să continuăm acest protest atât timp cât este necesar, până la victorie. Iar o victorie ar însemna menţinerea sistemului actual de pensie, nu suntem împotriva ameliorării lui dar astăzi vor să ne facă să credem că a şasea putere mondială nu are banii necesari pentru pensiile noastre iar asta nu este adevărat.  Cât despre călătorii care aşteaptă pe peroane în zadar un tren, nu au decât să vină să se alăture protestului pentru că proiectul de lege vizează toate categoriile sociale, toată lumea este vizată. Si cred că dacă toată lumea va opri lucrul, greva nu va dura mult timp. Ansamblul salariaţilor din această ţară trebuie să se bată pentru o lege mai bună şi să se alăture protestului."

Iar pe peroane, aşa cum spuneam, lumea are nervii întinşi – puţini vor reuşi să intre în vagoanele de metrou ori în trenuri:

"Am trei metrouri de luat aşadar trebuie să schimb în două staţii dar este practic imposibil astfel că am luat un taxi. Am încercat să mă deplasez în autobuz dar şi acest lucru este imposibil. Aseară am încercat să dorm la amici dar pentru a ajunge la ei am stat în staţie foarte mult – a trebuit să las două autobuze să treacă pentru că erau arhipline şi nu am putut urca în ele. Am ajuns până la urmă la mine, m-am culcat devreme pentru a mă trezi devreme. Dimineaţa am capitulat însă şi am luat un taxi. A trebuit pentru cursă să scot din buzunar 40 de euro, bani pe care angajatorul nu îi va deconta. Privesc situaţia cu un oarecare zâmbet pe chip dar nu sunt sigur că îl voi putea păstra prea multă vreme."

Joia trecută, 800.000 de manifestanţi, potrivit ministerului de Interne şi 1,5 milioane potrivit sindicatelor au ieşit în stradă pentru a denunţa proiectul legii pensiilor.

Guvernul susţine un sistem universal pe puncte care ar urma să înlocuiască din 2025 cele 42 de regimuri diferite de pensii care există azi în Franţa – regim general, al funcţionarilor, al sectorului privat, regimuri complementare, speciale, etc.

Sindicatele încearcă să menţină presiunea cel puţin până miercuri când premierul francez va detalia proiectul de reformă.

Ministrul solidarităţilor şi Inaltul comisar însărcinat cu dosarul pensiilor s-au întâlnit luni cu partenerii sociali, sindicate şi patronat. Dar nu şi cu şefii de sindicat – aceştia au anunţat că nu merg la discuţii.

Dascălii sunt şi ei în grevă, unele şcoli sunt în continuare închise în capitală dar în restul teritoriului cursurile se desfăşoară normal.

Si personalul din sănătate este de asemenea în grevă şi este asigurat doar un serviciu minim.

În week-end, agricultorii au blocat cu autovehicule diverse porţiuni de autostrăzi.

Preşedintele Emmanuel Macron şi premierul Édouard Philippe se vor întâlni marţi cu miniştrii implicaţi în reforma pensiilor şi cu liderii majorităţii.  Foarte multe sectoare au anunţat că vor întrerupe munca marţi – profesorii, poliţiştii şi jandarmii şi personalul medical – cu toţii se tem că viitoarea lege le va oferi pensii mult mai mici.

Pentru marţi, Direcţia generală a Aviaţiei civile a lansat un apel de reducere cu 20% a traficului aerian în semn de protest faţă de viitoarea reformă a pensiilor.

AirFrance a anunţat că va renunţa la 25% din zborurile interne prevăzute pentru marţi şi la 10% din cele europene. Traficul aerian va fi perturbat în cazul celor trei aeroporturi pariziene şi a celor din Lyon, Marseille, Toulouse şi Bordeaux.

Muzeele rămân închise iar o serie de spectacole au fost anulate.

Pentru marţi, în cazul trenurilor regionale, 30% din linii vor fi asigurate, dar nu cu trenuri ci cu autobuze. Un TGV din cinci ar urma să circule şi un singur tren Intercités din şase.

În Paris, zece linii de metrou, dintr-un total de 16, rămân închise în totalitate marţi iar pe restul liniilor se va putea circula doar pe anumite porţiuni şi doar în anumite intervale orare.