Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa începe retragerea produselor cu glifosat iar Austria amână să pună în aplicare interdicţia

in_franta_jumatate_din_produsele_pe_baza_de_glifosat_vor_fi_interzise_de_la_1_ianuarie_2021.jpeg

În Franta, jumatate din produsele pe baza de glifosat vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021.
În Franta, jumatate din produsele pe baza de glifosat vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021.
Image source: 
AFP

Agenţia Franceză pentru Securitate Sanitară anunţă începerea retragerii a 36 de produse ce au la bază cunoscutul erbicid glifosat. Decizia a fost imediat salutată de ecologişti. Guvernul are ca obiectiv scoaterea de pe piaţă, începând cu 1 ianuarie 2021 a produselor ce au la bază glifosatul şi să interzică în totalitate acest erbicid din 1 ianuarie 2023. În schimb, Viena, care votase deja interzicerea glifosatului din 2020 iar Austria devenea astfel prima ţară europeană ce lua această măsură, invocă acum «erori de procedură» şi amână punerea în aplicare a deciziei. Greenpeace Austria vorbeşte despre o «negare a democraţiei».

Pentru început, în Franţa vor fi retrase autorizaţiile prin care pot fi puse pe piaţă produse ce conţin glifosat.

Cel mai probabil vă întrebaţi câte produse există în prezent, pe piaţa franceză, ce conţin acest compus chimic: 69 de produse ce au la bază glifosatul sunt vândute în acest moment iar cele 36 alese acum de Agenţia pentru Securitate Sanitară vor fi retrase de pe piaţă, treptat, până la finele lui 2020. 

Cele 36 de produse reprezentau în 2018 aproape trei sferturi din cantitatea de produse ce au la bază glifosat şi sunt vândute în Franţa.

În listă se regăsesc 4 tipuri din marca Roundup. Marca aparţine companiei Bayer, cea care a cumpărat Monsanto – producătorul iniţial al acestei mărci şi care are pe rol mii de procese în întreaga lume deschise de persoane ce acuză că au dezvoltat diverse tipuri de cancer după ce au utilizat ani în şir produse Roundup.

Ecologiştii francezi au salutat imediat decizia.

Glifosatul, erbicid cu un spectru foarte larg, a fost clasat drept «posibil cancerigen», în martie 2015, de Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului, organism al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 Acest lucru nu a împiedicat însă, în noiembrie 2017, statele europene să prelungească autorizarea glifosatului pentru încă cinci ani.

Comisia Europeană a invocat acceptul oferit două agenţii – cea pentru Securitate Alimentară şi cea pentru produse Chimice – care, nu au clasat substanţa drept cancerigenă.

Oameni de ştiinţă şi diverse ONGuri au denunţat o decizie luată pe baza unor rapoarte oferite de industriaşi.

În schimb, Austria nu va mai deveni prima ţară europeană ce interzice erbicidul, chiar dacă Parlamentul decisese acest lucru, începând cu 2020.

Guvernul austriac l-a informat pe preşedintele Parlamentului că nu va mai promulga interdicţia decisă în iulie de deputaţi şi invocă erori de procedură.

Greenpeace Austria vorbeşte despre «un pretext pentru a bloca o lege cerută de austrieci».