Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întîlnire Putin - Zelenski la Paris: „meci nul”

ukraine-crisis-summit-newser.jpeg

Formatul Normandia, de la stînga la dreapta: Volodimir Zelenski, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Putin
Formatul Normandia, de la stînga la dreapta: Volodimir Zelenski, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Charles Platiau, Reuters (Pool)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski s-au întîlnit luni 9 decembrie pentru prima dată, la Paris, pentru a discuta despre pace în Ucraina. Cotidianul francez Le Figaro arată că deocamndată putem vorbi mai degrabă de un „dezgheţ” decît de pace. Dar o perspectivă există, dat fiind că liderii „formatului Normandia” au decis să se revadă din nou peste patru luni. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel, care mediază negocierile, sunt convinşi că ieşirea din criza ucraineană poate crea o nouă bază şi pentru relansarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

S-ar putea ca luni 9 decembrie, în faţa numeroşilor fotografi şi cameramani de la Palatul Elysée, Volodimir Zelenski să-şi fi spus că este mult mai simplu să fii actor de cinema în faţa unor reflectoare decît actor politic internaţional pe o scenă diplomatică atît de prestigioasă cum este cea pariziană. Rezultatele concrete ale întîlnirii sale cu Vladimir Putin sunt minuscule: cîteva angajamente în vederea unor noi schimburi de prizonieri precum şi deschiderea unor noi coridoare de comunicare între zonele secesioniste şi restul Ucrainei. Volodimir Zelenski nu şi-a ascuns de altfel dezamăgirea la conferinţa de presă finală:

 „În ce mă priveşte, declar cu toată sinceritatea că rezultatul acestei întîlniri este mult prea puţin semnificativ. Aş vrea să putem rezolva un număr mai mare de probleme. În problema frontierei, divergenţele noastre cu preşedintele rus sunt totale. Dar ridic din nou această problemă, doresc ca frontiera cu Rusia să treacă total sub control ucrainean înainte de alegerile locale.”

Sunt cuvintele preşedintelui ucrainean, şi tot el a dat într-un fel verdictul final spunînd că întîlnirea de la Paris a fost „un meci nul”. Un meci care va avea însă prelungiri dat fiind că Franţa şi Germania vor continua să acţioneze în culise pentru găsirea unei soluţii la conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Recent, la summit-ul Alianţei Atlantice de la Londra preşedintele francez Emmanuel Macron a ţinut să facă o precizare. Rusia, a spus el, nu este un „inamic”. „Rusia rămîne o ameninţare dar este şi partenerul nostru în privinţa multor dosare”.

Ucrainenii i-au cerut lui Zelenski, prin mesaje precum şi printr-o manifestaţie care a avut loc duminică la Kiev, să nu capituleze în faţa lui Putin. Si pentru moment, în ciuda candorii cu care se exprimă în faţa jurnaliştilor, în ce priveşte conţinutul afirmaţiilor sale, preşedintele ucrainean nu a cedat la nivelul principiilor. El a ţinut să reafirme într-un fel că independenţa Ucrainei nu este negociabilă şi că ucrainenii nu vor accepta nici o „influenţă” externă asupra liderilor lor. Ucraina, a mai spus Volodimir Zelenski, nu va accepta federalizarea propusă de Rusia, chiar dacă pentru teritoriile unde ruşii sunt majoritari este preconizată o mai mare autonomie. „Donbas şi Crimeea sunt teritorii ucrainene”, mai spus Zelenski sub privirile încurajatoare ale lui Emmanuel Macron şi ale Angelei Merkel. Greu de crezut însă că occidentalii mai speră într-o retrocedarea a Crimeii...

Cei care îl cunosc bine pe Putin ştiu cum gîndeşte el. Din punctul său de vedere, Rusia este o ţară divizată. El compară Rusia cu ceea ce era pe vremuri Republica Federală a Germaniei, care considera că trebuia să se reîntregească recuperînd Germania de est. Pentru Putin, unele teritorii aflate acum în componenţa altor ţări, dar care sunt, aceste teritorii, locuite în marea lor majoritate de ruşi, ar trebui „aduse” în sînul patriei mamă.

Faptul că aceşti patru lideri au stat la masă împreună, că şi-au dat mîna, că au discutat, este, fără îndoială, un lucru bun. Dar nu trebuie uitat că Vlaidmir Putin nu doreşte implantarea modelului democratic şi a valorilor occidentale în Ucraina. Iar menţinerea „conflictelor îngheţate” (în Ucraina, în Georgia, în Moldova) reprezintă o strategie pentru restaurarea influenţei ruse în spaţiul fostului Imperiu sovietic.