
Special Paris
Franţa: Sindicatele sunt nemulţumite de anunţurile premierului Philippe privind reforma pensiilor
premierul_edouard_philippe_prezinta_reforma_pensiilor_in_fata_consiliului_economic_si_social_11_decembrie_2019.jpg

«Nu va exista niciun câştigător şi niciun învins cu această reformă a pensiilor», s-a apărat premierul Edouard Philippe într-un discurs de o oră pronunţat în faţa Consiliului economic şi social. "Reforma va ameliora viaţa persoanelor cele mai defavorizate", explică el în faţa sindicatelor şi a patronatelor.
Vârsta legală de pensionare va rămâne la 62 de ani, dar “vârsta de echilibru” după cum s-a exprimat premierul, va fi adusă progresiv la 64 de ani. Ori, tocmai aici este nemulţumirea sindicaliştilor, faptul că, «pentru o pensie ceva mai acceptabilă», vor trebui să rămână în câmpul muncii mai multă vreme.
O pensie minimă garantată de 1.000 de euro, posibilitatea de a pleca cu doi ani mai devreme în cazul persoanelor care au o meserie foarte grea, la 62 de ani, francezii care vor avea 18 ani în 2022 vor fi primii care vor face parte din acest sistem universal - acestea sunt detaliile oferite de premier:
“Această reformă nu este o luptă. Am auzit îngrijorarea exprimată în spaţiul public de câteva zile încoace. Le înţeleg şi le transmit, celor care au dubii, că nu există nimic ascuns, că nu căutăm să facem mici economii pe aici pe dincolo. Vrem să protejam puterea de cumpărare a muncitorilor şi a pensionarilor. Nu stigmatizăm pe nimeni. Iar chestiunea nu este de a şti dacă guvernul va ţine, dacă unele sindicate vor câştiga, dacă altele vor pierde ..nu vor exista nici câştigători şi nici învinşi. “
În discursul său, premierul a cerut încetarea grevei căci «penalizează milioane de francezi». După părerea sa, propunerile făcute de el justifică încetarea grevei:
“Doresc ca liderii societăţilor publice să demareze un dialog cu sindícatele. Garanţiile oferite justifică începerea dialogului iar greva, care penalizează milioane de oameni, poate înceta. Mă gândesc la toţi cei pentru care fiecare zi a devenit o adevărată cursă de obstacole – între probleme de transport şi cei care nu au cu cine să îşi lase copiii pe durata grevei. Sunt alături de aceşti francezi.”
Traficul feroviar se desfăşoară în continuare cu dificultate iar multe trenuri sunt anulate până duminică inclusiv. Peste 70% din conductorii de tren sunt în grevă până cel puţin duminică seară.
În Paris, transportul public în comun a fost şi miercuri blocat. Este asigurat un serviciu minim dar se circulă doar pe anumite tronsoane şi doar în anumite intervale orare. Cele mai multe linii de metrou sunt închise de o săptămână.
8 milioane de oameni locuiesc în jurul Parisului dar vin zilnic în capitala Franţei la serviciu şi utilizează transportul în comun. Ei au resimţit greva şi mai puternic căci nu au funcţionat trenurile ori RER-urile pe care le utilizau în mod normal.
Miercuri dimineaţă s-au înregistrat 450 de km de ambuteiaje în regiunea pariziană.

Sindicatele nu au fost mulţumite de anunţurile făcute de premier. Marie Claire Cailletaud este reprezentanta sindicatului din comerţ, distribuţie şi servicii : “Guvernul are mingea în terenul ei, Executivul are cheia pentru a pune capăt conflictului. Dar vedem că de fapt guvernul încearcă să divizeze salariaţii şi organizaţiile sindicale şi nimic din explicaţiile premierului nu indică faptul că într-adevăr ne îndreptăm spre un sistem universal bun pentru toată lumea în care va fi un progres social”.
Francette Popineau este secretar general al sindicatului profesorilor şi este nemulţumită de puţinele informaţii oferite de premier. Amintim că de o săptămână universităţile din Paris sunt închise în semn de protest faţă de această reformă a pensiilor, la fel şi sute de licee şi şcoli din ţară: "Cuvinte şi promisiuni tot auzim de ceva timp încoace iar de această dată aşteptam răspunsuri concrete. Nu am auzit aşa ceva de la premierul Edouard Philippe. Iar dacă este vorba de o creştere a timpului de lucru ne opunem cu fermitate. Toate lucrurile trebuiesc clarificate."
Guvernul spera să reuşească să diminueze presiunea sindicală dar pariul, iată este ratat.
Transporturile nu vor fi deblocate susţine, la rândul său, un líder de sindicat din Gara de Nord de Paris, Gauthier Tachella: « Nu, bineînţeles că nu deblocăm transporturile. Din două motive. Primul pentru majoritatea greviştilor a votat pentru a rămane în grevă până la retragerea acestui proect de lege iar premierul nu a anunţat retragerea lui. În plus, nu doar că proiectul nu s-a schimbat cu nimic dar premierul atacă şi mai dur muncitorii acestei ţări. Încearcă să lovescă în copiii noştri şi îi obligă să intre într-un sistem care le va aduce pierderi la pensie.»
Sindicatele au făcut apel la proteste locale pentru zilele de joi şi sâmbătă şi o nouă zi de manifestaţii în stradă marţi, 17 decembrie.
Proiectul de lege va fi pregătit până la sfârşitul anului, supus consiliului de miniştri pe 22 ianuarie şi discutat în Parlament în februarie.