Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sefii de stat din Sahel convocaţi de Emmanuel Macron pentru clarificări strategice

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe omologii săi din Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger şi Ciad la un summit pe tema luptei anti-jihadiste. Întîlnirea urmează să aibă loc în sudul Franţei, la Pau, pe 16 decembrie. Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian arată că este necesară o remobilizare împotriva islamului radical.

Mortea a 13 soldaţi francezi, pe 25 noiembrie, în contextul unei operaţiuni anti-jihadiste, în Mali, chiar dacă s-a produs în urma unui accident de elicoptere, a readus în discuţie problema strategiei adoptată de Franţa, de Uniunea Europeană şi de ţările din regiunea Sahelului împotriva islamului radical. Ministrul francez de externe dă de înţeles în interviul său că în absenţa unui sprijin politic în primul rînd în ţările din regiunea Sahelului ameninţate de jihadism, Franţa îşi va revizui angajamentul pe teren.

De fapt, ceea ce irită şi indignează Parisul este că în ţările din regiune grupurile jihadiste reuşesc să întreţină şi să alimenteze un anume sentiment anti-francez în rîndurile populaţiei. Iar autorităţile din ţările respective nu acţionezază suficient pentru a contracara acest fenomen şi pentru a explica diverselor comunităţi rolul jucat de prezenţa militară franceză în regiune. Citez din interviul acordat de Jean-Yves Le Drian: „Constat existenţa acestui sentimen anti-francez cu tristeţe şi cu puţină revoltă, mai ales cînd se ştie cît de puternic ne-am angajat pe teren, că am avut 41 de morţi, şi că prezenţa noastră acolo este un răspuns la cererea autorităţilor politice din Sahel”.

Seful statului francez i-a chemat deci pe omologii săi din regiunea Sahelului pentru o clarificare. Iar Jean-Yves Le Drian mai arată că şefii celor trei grupuri radicale care acţionează în zonă sunt de fapt algerieni şi marocani care primesc la rîndul lor ordine din altă parte, de la conducerea organizaţiei teroriste Al Qaida. Lucrurile sunt atît de complicate în Sahel încît eseistul Renaud Girard, specialist în geopolitica orientală şi africană, se întreabă, într-un articol publicat tot în Le Figaro, dacă nu cumva Sahelul a devenit un fel de Afganistan pentru francezi.

Americanii, după 17 de prezenţă în Afganistan, încearcă acum în mod discret să de redea puterea talibanilor, scrie specialistul francez. După 6 ani de prezenţă în Sahel, francezii îşi dau seama că nu au „ameliorat situaţia generală”. De unde şi o mare dilemă. A pleca din Sahel înseamnă a lăsa o regiune mare cît Europa să devină un stat islamic. A rămîne înseamnă a repeta, poate, greşelile americanilor. „Nu este niciodată uşor, pentru occidentali, să intervină în teritoriile Islamului” mai spune Renaud Girard, care de fapt nici el nu are o soluţie.