Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Figaro: „Le Drian doreşte reconcilierea dintre Estul şi Vestul Europei.”

29032019_le_drian_arnaque.jpg

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian
Sursa imaginii: 
Carlo Allegri, Reuters

La actuala reuniune la vîrf de la Bruxelles a Uniunii Europene agenda discuţiilor este dominată de urgenţele climaterice şi de Brexit. În culise, însă, Franţa încearcă să „reconcilieze Est-ul şi Vestul Europei”. Cel puţin aceasta este părerea unui comentator francez care semnează un articol pe această temă în Le Figaro.

Nu s-ar spune că preşedinţii francezi de după război au fost foarte buni cunoscători ai Europei de răsărit. Charles de Gaulle a avut poate cea mai bună cultură geopolitică dintre toţi, dat fiind că era şi militar. Valéry Giscard d’Estaing iubea Grecia, dar nu s-a interesat în mod special de restul Balcanilor. François Mitterrand a fost ceva mai atent la problemele Estului, mai ales că în anii mandatului său s-a prăbuşit comunismul şi a avut loc şi războiul din Bosnia.

Jacques Chirac ştia mult mai multe despre Japonia decît despre Europa de răsărit, şi de altfel s-a răstit la un moment dat la „estici”, spunîndu-le că au ratat o bună ocazie de a tăcea, atunci cînd aceştia au sprijinit intervenţia americană în Irak. Totuşi să nu uităm că sub mandatul său s-a produs integrarea în Uniunea Europeană a opt ţări din Europa de răsărit, plus Cipru şi Malta.

Nicolas Sarkozy, în ciuda unor rădăcini maghiare, nu a excelat nici el cu simpatia faţă de problemele specifice ale ţărilor din Europa de răsărit, dar este adevărat şi faptul că unele curente naţionaliste şi „iliberale” din această parte a Europei au început să se manifeste mai tîrziu.

Cotidianul Le Figaro publică, sub semnătura lui Isabelle Lasserre, un articol intitulat „Le Drian (este vorba de şeful diplomaţiei franceze) doreşte reconcilierea dintre Estul şi Vestul Europei.” Ea citează din discursul pronunţat pe data de 6 decembrie de Jean-Yves Le Drian la Praga, pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului. Seful diplomaţiei franceze s-a referit la „ataşamentul ţărilor din fostul bloc de Est faţă de suveranitatea naţională”, şi a subliniat că Franţa înţelege această stare de spirit.

Se doreşte oare, Emmanuel Macron, liderul capabil să resudeze cele două părţi ale Europei, chiar dacă esticii  gîndesc altfel, de exemplu în privinţa migraţiilor? În orice caz, tînărul şef de stat francez a vizitat toate ţările Europei de răsărit şi probabil că încearcă să liniştească aceste ţări în contextul pledoariei sale pentru o reluare a parteneriatului european cu Rusia.

Isabelle Lasserre este mai degrabă de părere că Jean Yves Le Drian încearcă să repare cîte ceva acolo unde Emmanuel Macron a provocat neîncredere şi iritare (de exemplu prin afirmaţiile sale legate de „moartea cerebrală a Alinaţei Atlantice”). Seful diplomaţiei franceze a făcut la Praga cîteva declaraţii importante, mai precis a spus ceea ce esticii voiau de mult să audă, printre altele faptul că opiniilor lor şi viziunea lor privind democraţia şi Europa contează şi că vor fi luate în considerare. Isabelle Lasserre îşi încheie articolul cu următoarea concluzie: „Tările Europei de răsărit nu se vor mulţumi însă cu un discurs, vor cere şi fapte. Această cale de mijloc este însă şi cea mai importantă şi cel mai greu de găsit”.