
Special Paris
Atacuri jihadiste în Niger, 71 de militari nigerieni ucişi
fr_20191212_134747_135256_cs.jpeg

După moartea, în Mali, pe 25 noiembrie, în urma unui accident de elicoptere, a 13 soldaţi francezi, atacul din Niger pune din nou în lumină fragilitatea situaţiei din zona Sahelului. Din surse de la Niamey se arată că jihadiştii era foarte bine echipaţi şi înarmaţi, inclusiv cu arme grele. Atacul lor a durat timp de trei ore, iar unii dintre jihadişti au operat cu maşini încărcate de exploziv, după metoda kamikaze.
Cinci ţări se află în prima linie a presiunii jihadiste: Niger, Mali, Burkina Faso, Chiad şi Mauritania. În toamna acestui an, în Mali au fost ucişi 140 de militari în urma unor atacuri jihadiste, ceea ce a provocat o veritabilă traumă naţională. În Burkina Faso, 25 de militari au fost ucişi în luna august.
Franţa îşi menţine 4500 de oameni în regiune, şi a reuşit, în ultimii trei ani, să prezerve existenţa statului malian. Dar nu a reuşit să ţină piept unei anumite ofensive ideologice jihadiste. Chiar şi unii oameni politici din ţările respective afirmă uneori că frecvenţa acestor atacuri este legată de prezenţa de soldaţi străini pe pămînt african. Preşedintele Emmanuel Macron doreşte o clarificare în privinţa viitoarei strategii în Sahel, iar în absenţa unui consens cu omologii săi este preconizată şi retragerea trupelor.
Sahelul, avînd dimensiunile Europei, a deveni şi o zonă în care proliferează contrabanda şi traficul de tot felul. Emmanuel Macron preconizează de altfel să-i mobilizeze mai mult pe europeni în vederea menţinerii securităţii în Sahel, o zonă care pare departe dar care poate deveni o bază a unor atacuri asupra Europei.