Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacuri jihadiste în Niger, 71 de militari nigerieni ucişi

fr_20191212_134747_135256_cs.jpeg

Sursa imaginii: 
France 24

Preşedintele francez Emmanuel Macron a amînat un summit cu ţările din Sahel care urma să aibă loc pe 16 decembrie. Amînarea intervine după un violent atac comis marţi de grupuri jihadiste împotriva armatei nigeriene care a pierdut 71 de militari. Extinderea reţelelor jihadiste în Sahel devine o gravă ameninţare atît pentru ţările din regiune cît şi pentru Europa.

După moartea, în Mali, pe 25 noiembrie, în urma unui accident de elicoptere, a 13 soldaţi francezi, atacul din Niger pune din nou în lumină fragilitatea situaţiei din zona Sahelului. Din surse de la Niamey se arată că jihadiştii era foarte bine echipaţi şi înarmaţi, inclusiv cu arme grele. Atacul lor a durat timp de trei ore, iar unii dintre jihadişti au operat cu maşini încărcate de exploziv, după metoda kamikaze.

Cinci ţări se află în prima linie a presiunii jihadiste: Niger, Mali, Burkina Faso, Chiad şi Mauritania. În toamna acestui an, în Mali au fost ucişi 140 de militari în urma unor atacuri jihadiste, ceea ce a provocat o veritabilă traumă naţională. În Burkina Faso, 25 de militari au fost ucişi în luna august.

Franţa îşi menţine 4500 de oameni în regiune, şi a reuşit, în ultimii trei ani, să prezerve existenţa statului malian. Dar nu a reuşit să ţină piept unei anumite ofensive ideologice jihadiste. Chiar şi unii oameni politici din ţările respective afirmă uneori că frecvenţa acestor atacuri este legată de prezenţa de soldaţi străini pe pămînt african. Preşedintele Emmanuel Macron doreşte o clarificare în privinţa viitoarei strategii în Sahel, iar în absenţa unui consens cu omologii săi este preconizată şi retragerea trupelor.

Sahelul, avînd dimensiunile  Europei, a deveni şi o zonă în care proliferează contrabanda şi traficul de tot felul. Emmanuel Macron preconizează de altfel să-i mobilizeze  mai mult pe europeni în vederea menţinerii securităţii în Sahel, o zonă care pare departe dar care poate deveni o bază a unor atacuri asupra Europei.