Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Înaltul comisar pentru reforma pensiilor demisionează

inaltul_comisar_cu_reforma_pensiilor_jean-paul_delevoye_demisioneaza_in_plina_greva_generala_declansata_impotriva_proiectului_de_schimbare_a_sistemului_de_pensii.jpg

ïnaltul comisar cu reforma pensiilor, Jean-Paul Delevoye demisioneaza în plina greva generala declansata împotriva proiectului de schimbare a sistemului de pensii.
ïnaltul comisar cu reforma pensiilor, Jean-Paul Delevoye demisioneaza în plina greva generala declansata împotriva proiectului de schimbare a sistemului de pensii.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

În Franţa, înaltul comisar pentru reforma pensiilor Jean-Paul Delevoye a demisionat din guvern în plină grevă generală declanşată împotriva schimb schimbării sistemului de pensii. Este una din puţinele persoane ce cunoaşte în detaliu reforma. În guvern, nimeni nu stăpâneşte subiectul, susţine un líder de sindicat. Agnes Buzyn, ministrul pentru Solidarităţi şi Sănătate depindea de Jean-Paul Delevoye dar se ocupa mai mult de capitolul sănătate decât de reforma pensiilor.

Problema centrală nu este reforma pensiilor ci faptul că a omis să declare în declaraţia de interese unele activităţi pe care le derula în paralel cu funcţia guvernamentală. El a părăsit echipa guvernamentală din “proprie iniţiativă”. Palatul Elysée a anunţat că acceptă «cu regret» demisia şi că va găsi un înlocuitor în cel mai scurt timp posibil.

Jean-Paul Delevoye a fost numit în funcţie în septembrie 2017 pentru a pregăti reforma pensiilor şi intervine în plin conflict social împotriva acestui proiect emblematic din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron.

Apărat mereu de Executiv, înaltul comisar se găsea, în cea de-a 12-a zi de grevă generală într-o poziţie extrem de dificlă în contextul acestei greve împotriva schimbării sistemului de pensii în Franţa.

Jean-Paul Delevoye a recunoscut că a omis să declare unele venituri şi activităţi pe care le desfăşura  în paralel cu funcţia guvernamentală fiind acuzat de opoziţie de conflict de interese.

Înlocuirea lui se va face foarte repede, spun surse din Elysée şi asta pentru că este nevoie de o persoană care să continue discuţiile cu sindicatele, negocierile aflându-se acum într-un punct mort, dar şi pentru a apăra proiectul de lege al pensiilor, în Parlament. Nominalizarea unui nou responsabil cu reforma trebuie discutată în Consiliul de Miniştri iar ultimul pe acest an are loc în doar 2 zile, pe 18 decembrie.