Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Femeia care şi-a pus în cap să îl salveze pe Harvey Weinstein

avocata_donna_rotunno_si_magnatul_de_cinema_harvey_weinstein.jpg

Avocata Donna Rotunno si magnatul de cinema Harvey Weinstein.
Avocata Donna Rotunno si magnatul de cinema Harvey Weinstein.
Sursa imaginii: 
© Reuters Mike Segar

«Oricine merită să fie apărat» - aceasta este deviza avocatei care îl va reprezenta pe magnatul de cinema Harvey Weinstein în procesul deceniului, care, începe pe 6 ianuarie la New York. Binecunoscutul cineast, inculpat pentru viol şi agresiune sexuală, riscă închisoarea pe viaţă. El va fi apărat aşadar, de o femeie, reputată avocată, supranumită “buldogul din sala de judecată».

Se numeşte Donna Rotunno, are 42 de ani, este din Chicago, poartă doar încălţăminte cu un toc de 10 cm, deşi măsoară deja 1,75 iar de când apără în instanţă bărbaţi acuzaţi de delicte sexuale, a pierdut un singur proces.

Acum, îl va apăra pe puternicul producător hollywoodian Harvey Weinstein - acuzat de diverse agresiuni sexuale. Scandalul a zguduit din 2017 întreaga industrie de cinema din lume şi a declanşat revoluţia #MeToo.

Fostul magnat, în vârstă de 67 de ani, este acuzat oficial de o agresiune sexuală săvârşită în 2006 şi de un viol care s-ar fi produs în 2013.

Cifra este modestă căci există peste 80 de acuzaţii publice, venite din partea unor femei celebre printre care se află Gwyneth Paltrow ori Ashley Judd.

Dar aceste acuzaţii nu intră în cadrul procesului, explică avocata ce va pleda pe 6 ianuarie la New York.

Este al 40-lea proces pe care îl are, de când s-a specializat pe apărarea în instanţă a bărbaţilor acuzaţi de agresiune sexuală. Este cea mai căutată avocată din Statele Unite în acest domeniu.

Donna Rotunno este o războinică, susţin foştii ei clienţi. «Forţoasă dar feminină», completează ea.

În timpul procesului, ea se va opune superstarului californian Gloria Allred, cunoscută pentru că a apărat victimele lui O. J. Simpson, Bill Cosby şi Tiger Woods. De această dată, reprezintă părţile civile din procesul Weinstein.

Dacă celebra avocată Gloria Allred a apărat mereu femeile, Donna Rotunno a apărat mereu bărbaţii şi spune că ....doarme bine noaptea şi că are încredere în ea.

Cu un singur proces pierdut până acum presa se întrebă, cum altfel, dacă cel al magnatului hollywoodian Harvey Weinstein va fi cel de-al doilea. Donna Rotunno nu crede aşa ceva nicio secundă.

Ea crede că mişcarea #MeToo înceţoşează lucrurile dar, crede puternic în sloganul ei “oricine merită să fie apărat”.