Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Greva generală a continuat şi în perioada Crăciunului

parizienii_si-au_adaptat_felul_de_a_se_deplasa_in_oras_in_lipsa_mijloacelor_de_transport_in_comun_salariatii_ratp_fiind_in_greva_din_5_decembrie_2019.jpg

Parizienii si-au adaptat felul de a se deplasa în oras în lipsa mijloacelor de transport în comun, salariatii RATP fiind în greva din 5 decembrie 2019.
Parizienii si-au adaptat felul de a se deplasa în oras în lipsa mijloacelor de transport în comun, salariatii RATP fiind în greva din 5 decembrie 2019.
Sursa imaginii: 
AFP/Ludovic Marin

Ïncepută pe 5 decembrie, cu o ampla manifestaţie în Paris şi în marile oraşe din Franţa, greviştii contestă reforma pensiilor, mai exact trecerea de la un regim de pensii special – în funcţie de domeniul de activitate, la unul universal, pe puncte.  Sindicaliştii susţin că vor pierde până la 800 de euro pe lună odată ce acest sistem universal va intra în funcţiune.

SNCF asigură 6 trenuri de mare viteză din 10 pentru week-end-ul dintre Crăciun şi Anul nou, cu 10% mai multe TGV decât în week-end-ul de dinainte de Crăciun.

În Paris, mijloacele de transport în comun au rămas în depouri pe durata Crăciunului. Parizienii au trebuit să îşi găsească alternative. Comercianţii au înregistrat pierderi din cauza lipsei transportului în comun.

Primele negocieri cu guvernul au fost planificate pentru data de 7 ianuarie, după cum a anunţat premierul Edouard Philippe.

Comercianţii parizieni susţin că au pierdut 60% din cifra de afaceri comparativ cu decembrie 2018, care, a fost şi ea marcată de amplele manifestaţii ale Vestelor Galbene. Comparativ cu situaţia din decembrie 2017, scăderea cifrei de afaceri este de 80%. 

De la începutul mişcării de protest, pe 5 decembrie 2019, un secretar de stat din Ministerul Economiei, Agnès Pannier-Runacher a cerut francezilor să privilegieze comerţul de la parterul clădirilor în care locuiesc. De altfel sunt perdanţii acestor săptămâni de grevă generală în care parizienii nu s-au putut mişca din cauză că nu au avut mijloace de transport în comun iar cei care şi-au scos maşinile proprii au rămas cu orele blocaţi în trafic.

Iar zeci de benzinării au rămas închise pe durata Crăciunului – mai multe rafinării sunt blocate de protestatari în timp ce stocurile de carburant s-au epuizat în benzinării.

Executivul exclude posibilitatea de a reveni la cele 42 de regimuri speciale, în vigoare în prezent şi insistă pe introducerea regimului universal, pe puncte.

Proiectul de lege va fi prezentat în Consiliul de Miniştri pe 22 ianuarie. SIndicatele au lansat un nou apel la ample manifestaţii pentru ziua de 9 ianuarie.