Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii vor să fie mai sănătoşi în 2020

frantuzoiacele_au_consacrat_in_2018_in_medie_3h20_pe_saptamana_pentru_a_face_sport._in_2020_vor_sa_faca_si_mai_mult_sport.jpg

Frantuzoiacele au consacrat în 2018, în medie, 3h20 pe saptamana pentru a face sport. În 2020 vor sa faca si mai mult sport.
Frantuzoiacele au consacrat în 2018, în medie, 3h20 pe saptamana pentru a face sport. În 2020 vor sa faca si mai mult sport.
Sursa imaginii: 
pixabay

Un an se încheie iar un altul începe. Cu sănătate vă dorim! Este ceea ce îşi doresc şi francezii: 8 din 10 francezi vor să fie sănătoşi în 2020. Iar pentru asta vor să facă mai mult sport, să slăbească şi să se oprească din fumat.

« An nou bun cu sănătate » ... este urarea pe care o facem apropiaţilor şi familiei la început de an. Dar e ceva mai greu când vine vorba de ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, pentru noi...

Spre exemplu, francezii, mai exact 4 din 10 francezi cred că sănătatea lor se va degrada în anul ce începe. Si mai grav: 6 persoane din 10 ce lucrează în mediul spitalicesc cred că sănătatea lor se va şubrezi în 2020. Un studiu a fost făcut de Odoxa – companie de sondare a opiniei publice în rândul a 2.000 de persoane, în decursul lunii decembrie.

Din fericire, 4 din 10 francezi au decis că a venit momentul să ţină un regim alimentar şi să dea jos surplusul de kg.

În 2018, 6 milioane de francezi erau înscrişi la o sală de sport, adică 9% din populaţie. În Europa, Germania numără cei mai mulţi sportivi înscrişi la cluburile de fitness – 11 milioane de persoane, adică peste 13% din populaţie. Urmază în clasament Marea Britanie, cu 10 milioane de persoane înscrise în aceste cluburi de sport.

În Franţa, au fost contabilizate 14 milioane de persoane ce practică în mod regulat jogging-ul.

Pe locul trei în dorinţele francezilor, pentru nou an este.să reuşească să doarmă mai mult. O tendinţă nouă, după cum observă cercetătorii.

Două noi tendinţe apar – diminuarea consumului de alcool – 7% dintre cei chestionaţi doresc acest lucru în timp ce 12% doresc să nu mai fumeze. Cifra pare a fi mică dar Franţa are 25% fumători activi. Ceea ce înseamnă că jumătate dintre ei doresc să renunţe la acest obicei. Amintim că anual, în Franţa, alcoolul şi ţigările cauzează 41.000 respectiv 75.000 de decese, potrivit agenţiei de Sănătate Publică din Franţa. Acestea sunt primele două cauze de deces evitabile.