Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interpol emite un mandat de arestare internațional contra lui Carlos Ghosn

carlos-ghosn-avec-des-proches-lors-du-reveillon-de-la-saint-sylvestre-bcfc57-01x.jpg

Carlos Ghosn si sotia sa, de Revelion, la Beirut
Carlos Ghosn si sotia sa, de Revelion, la Beirut
Sursa imaginii: 
lci.fr

Patru zile după fuga sa spectaculoasă din Japonia unde era cu domiciliu forțat în așteptarea procesului său pentru corupție și fraudă fiscală, Carlos Ghosn face obiectul unui mandat de arestare internațional. Documentul emis de Interpol a fost trimis Libanului, țara în care s-a refugiat fostul patron Renault-Nissan. Beirut a reamintit însă că nu există niciun acord  de cooperare judiciară sau de extrădare între Liban și Japonia.

Ziua de joi a adus noi elemente în ancheta privind fuga din Japonia a lui Carlos Ghosn. Domiciliul din Tokyo al fostului patron al grupului de automobile Renault-Nissan a fost percheziționat pentru a înțelege cum de ex-patronul a putut scăpa de camerele de supraveghere.

Cel mai interesant element nou este însă al 4-lea pașaport de care se pare că beneficia Carlos Ghosn. Trei astfel de documente – câte un pașaport francez, libanez și brazilian – erau, și mai sunt, deținute de avocații fostului patron. Un al 4-lea pașaport, al doilea francez, este încă în mâinile lui Carlos Ghosn. El i-a fost lăsat în mod excepțional fostului PDG pentru a putea călători în interiorul arhipelagului nipon.

In ciuda existenței acestui document, autoritățile de la Tokyo afirmă că nu au nicio urmă care să ateste că Ghosn a ieșit din Japonia sub adevărata sa identitate. «El a părăsit teritoriul grație unui mijloc ilegal» spun surse judiciare nipone citate de presa locală. Totodată, autoritățile libaneze afirmă că Ghosn a venit la Beirut cu acte în regulă – un buletin libanez și un pașaport francez, Ghosn dispunând de cele două naționalități plus de cea braziliană. Drept răspuns la emiterea de către Interpol a unui mandat de arestare internațional contra lui Carlos Ghons, Libanul a precizat că nu-l va extrăda pe acesta în Japonia. O poziție similară a anunțat și Parisul în cazul în care Carlos Ghosn ar veni în Franța.

«Singur mi-am organizat plecarea din Japonia. Familia mea nu a jucat niciun rol în această afacere» scrie joi Carlos Ghosn într-un comunicat trimis agenției France Presse. Mai multe publicații afirmaseră că fostul PDG beneficiase de ajutor din partea soției sale și a altor membri ai familiei sale pentru a putea părăsi capitala Japoniei unde era cu domiciliu forțat.

In fine, Turcia, unde Carlos Ghosn făcuse escală în drum spre Liban după fuga sa spectaculoasă din Japonia, a deschis și ea o anchetă pentru a determina care au fost complicii acestei evadări. Poliția din Istanbul a arestat déjà 7 persoane printre care 4 piloți.

Tot mai mulți experi estimează că pentru reușita acestei evadări spectaculoase a lui Carlos Ghosn din Japonia a fost nevoie de mai multe luni de pregătiri și de o serie de complicități la nivel local și internațional.

Reamintim că fostul PDG al firmei Renault-Nissan a fost arestat în noiembrie 2018 la Tokyo fiind acuzat de malversații financiare. După 130 de zile de detenție preventivă, el fusese eliberat sub cauțiune și supus unui domiciliu forțat în așteptarea procesului care urma să se deschidă anul acesta.